Hoppa till huvudinnehåll

”Parkerar Finland bussen kommer baklängesmålen förr eller senare” – ett aktivt anfallsspel efterlyses mot profillöst Italien

Ex-landslagsspelaren Heidi Lindström och journalisten Jonas von Wendt hoppas att de finländska spelarna ska våga spela och hålla i bollen då laget möter Italien i kvalpremiären på lördag. Lindström och von Wendt diskuterar det kommande kvalet i Yle Sportens webbstudio.

Jakten på en biljett till EM 2020 börjar för Finlands del på lördag. Motståndet i den första matchen är stentufft: Italien på bortaplan.

Italien går in i kvalet med stor revanschlust då laget missade VM förra sommaren och dessutom stod för svaga insatser i Nations League.

Runt det finländska landslaget finns positiva tongångar efter en lyckad höst och ex-landslagsspelaren och juniortränaren Heidi Lindström hoppas att Finland inte ska starta med en alltför defensiv uppställning i matchen mot Italien.

– Det kan vara någon form av buss parkerad, men jag hoppas på en aktiv buss. Om Finland parkerar bussen så kommer baklängesmålen i något skede, misstaget kommer om motståndarna får anfalla.

– Ett spelsätt där Finland kan lägga lite press på Italien kan ge ett bättre resultat, säger Lindström i Yle Sportens webbstudio.

Heidi Lindström spelar fotboll i HJK (2014).
Heidi Lindström. Heidi Lindström spelar fotboll i HJK (2014). Bild: Yle/Jonas Blomqvist heidi lindström

De två första passningarna måste vara rätta

HBL-journalisten Jonas von Wendt vill se bollinnehav hos Finland och att spelarna verkligen tar chansen då man får ställa om snabbt.

– Då gäller det att skapa ett hot och det får också italienarna att stanna upp. Då tänker de att de här spelarna är farliga om de får chansen. Det är bästa medicinen att stoppa ett hemmalag som tokrusar och hugger på varje boll.

– Italien går bort sig ibland och Finland har sitt vapen i de snabba och tekniska yttrarna Pyry Soiri och Robin Lod. Chanserna kommer att komma och då måste de två första passningarna vara rätta. Står det 0–0 efter en timme så blir Italien pressat att anfalla lite mer och då uppstår luckor bakåt, säger han.

Jonas von Wendt, Hbl.
Jonas von Wendt. Jonas von Wendt, Hbl. Bild: Privat Hufvudstadsbladet,journalistik,jonas von wendt

Anonymt och profillöst Italien

Det pratas ofta att Italien är profillöst just nu men von Wendt påminner om att det fortfarande är ett jättebra landslag som Finland ställs mot och att laget är klara utmanare i matchen.

– Spelare för spelare är Italien hästlängder bättre än Finland förutom kanske på målvaktsposten. Jämför man med hela 1980-, 1990- och 2000-talet vilka lag man hade då och vilka spelare man kunde lämna hemma är det nuvarande laget lite anonymt, säger han.

Lindström saknar klart lysande stjärnor som man hade tidigare i bland annat Roberto Baggio, Alessandro Del Piero och Filippo Inzaghi.

– Kanske är det lite blekt. Italien är kanske ett lag som behöver stora stjärnor medan det i Finland är mer att man jobbar tillsammans, säger hon.

Hoppa över Twitterpostning

Matchen Italien-Finland spelas i Udine med start klockan 21.45 på lördag. På Yle Sportens webbplats följer vi händelserna i en livechatt.

Läs mera:

Koivukangas: "Helt friska spelare med någon form av internationellt matchtempo lyser med sin frånvaro i Kanervas trupp"

Finland inleder jakten på en plats vid EM-slutspelet 2020 på lördagskvällen i Udine med att möta världsnationen Italien. Bli inte överraskad om Italien marscherar vidare med en odramatisk, passionsfattig och klinisk 1–0-seger i bagaget, skriver Yle Sportens Antti Koivukangas.

Läs mera:

Den tidigare fotbollsmakten Italien kommer inte att underskatta Finland i EM-kvalpremiären: ”Det är mycket stor press på Mancini just nu”

Att sommarens VM i Ryssland gick utan Italien var en katastrof för den fyrfaldiga världsmästarnationen. I det stundande EM-kvalet som Italien inleder mot Finland kommer chefstränaren Roberto Mancini inte att lämna något åt slumpen.

Läs också