Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbevakaren Kim Ståhl tacksam över lugn vinter - nu hoppas han att våren kommer snabbt

Sjöbevakaren Kim Ståhl vid Vallgrunds sjöbevakningsstation
Löjtnant Kim Ståhl vid Vallgrunds sjöbevakningsstation. Sjöbevakaren Kim Ståhl vid Vallgrunds sjöbevakningsstation Bild: Yle/Anna Kurtén sjöbevakare

Vid Vallgrunds sjöbevakningsstation är det än så länge is så långt ögat når, men bara några kilometer västerut från sjöbevakningsstationen finns redan öppet vatten, säger Kim Ståhl.

- Vi behöver inte fara långt för att se vatten.

Det har varit en rätt normal isvinter i år, men variationerna i isens tjocklek är väldigt stora i år, säger Ståhl.

- För tillfället har vi ungefär 20-40 centimeter tjock is i Vasa inre skärgård, till och med upp till 50 centimeter på vissa ställen.

Hårda vindar och varierande vattenstånd

En annan faktor som utmärker den här vintern är att det förekommit ganska hårda vindar och vattenståndet har varierat lite mer än normalt, säger Ståhl.

- Vi har också ställvis haft ganska mycket snö på isen. På vissa ställen har det bildats porös is av dålig kvalitet.

Isläget vid Vallgrunds sjöbevakningsstation 22.3 2019
Isläget vid Vallgrunds sjöbevakningsstation 22.3 2019 Bild: Yle/Anna Kurtén is,Vallgrund

De senaste dagarna har det varit plusgrader i Österbotten och väderprognosen utlovar fortsatt milt väder med plusgrader. Då bildas det vatten på isen.

- Förra veckoslutet då det regnade och var plusgrader blev det ganska mycket vatten på isen. Men det har frusit så nu är det slät och bra is, på ytan åtminstone. Men isen försämras förstås ju längre vi går mot våren och sommaren.

Hur fort ser vi några större förändringar om det fortsätter att vara plusgrader?

- Det beror mycket på omständigheterna men varje vecka kan det ske ganska stora variationer. Patrullen sa igår utanför Västervik hamn i Vasa att isen hade försvunnit ganska mycket vid ett strömställe på en vecka.

Hoppas på båtväder till första maj

Kim Ståhl hoppas att isen är borta till första maj.

- Men det beror på om det blir vinterväder igen, då fördröjs det. Men runt första maj är det ganska vanligt att man kan börja fara ut med båten.

Enligt Kim Ståhl vågar man fortfarande ge sig ut på isen men det blir allt viktigare att ta reda på att isen håller där man rör sig.

- Gör provborrningar och ta reda på tjockleken, det är mitt råd. Man ska också ha isdubbar med sig och ha telefonen i ett vattentätt fodral så att man har möjlighet att tillkalla hjälp om det skulle gå illa.

Inga allvarliga olyckstillbud den här vintern

För sjöbevakarna vid Vallgrunds sjöbevakningsstation har vintern varit lugn. Det har inte skett några allvarliga olyckstillbud.

- Det tyder på en skaplig isvinter. Folk har också vetat var man kan röra sig.

Hurudan vår hoppas man på som sjöbevakare när det gäller isläget?

- Som sjöbevakare tycker vi ju om att röra oss på sjön. Vi skulle vilja att då det blir plusgrader sker det ordentligt så att islossningen går på en gång och det inte blir några osäkra isar.

Läs också