Hoppa till huvudinnehåll

Stora förändringar på målrakan: Seniorbyn kanske inte byggs som planerat - Sjundeå utreder nu om inte alla vårdfastigheter borde finnas på samma område

Sjundeå hälsovårdscentral
Sjundeå hälsovårdscentral och dagens äldreboenden är i dåligt skick men de finns på samma område. Sjundeå hälsovårdscentral Bild: Yle/Minna Almark sjundeå hälsovårdscentral

Sjundeå är inte färdig än med de stora planerna för äldreboendet och seniorbyn under namnet Virkkulankylä. Nu tar man paus och utreder om det alls är bra att splittra vårdfastigheterna geografiskt.

Resultatet kan bli att seniorbyggena och alla andra vårdfastigheter i framtiden finns på samma plats som nu. Eller att alla fastigheter finns på Brännmalmen där Virkkulankylä planerades.

Skolprojektet är i rullning - dags att tänka på vårdfastigheterna

Kommundirektören Juha-Pekka Isotupa räknar upp tre orsaker till att kommunen först nu efter många om och men har kommit på ett helt nytt sätt att tänka på frågan.

Den första gäller byggnadernas skick som inte är så bra som kommunen tidigare trodde.

- Vi har under de gångna fem åren märkt att också alla våra vårdbyggnader kräver omfattande åtgärder - grundrenovering eller rent av nybyggen - inom de närmaste fem åren.

Den andra är att Sjundeås största kraftansträngning, frågan om skolornas framtid, nu börjar klarna.

- Den saken rullar nu på.

Den tredje orsaken stavas sote.

- Det blir ingen vårdreform nu och därför kan vi inte tänka att reformen löser våra fastighetsfrågor.

Kommundirektören: Har vi råd att splittra vården?

Isotupa säger att det gäller att tänka noggrant nu innan spadarna trycks ned i marken.

- Håller vi på att oavsiktligt splittra vården på två olika ställen? Så skulle det ju gå om äldrevården flyttar med Virkkulankylä till Brännmalmen och resten blir kvar på området där hälsovårdscentralen och allt annat nu finns. Har vi råd att göra så? frågar kommundirektören.

Kommunen tänker därför nu i snabb takt utreda om det trots allt vore bättre att flytta allt till Brännmalmen.

En björkdunge
Platsen på Brännmalmen där seniorbyn enligt planerna hittills skulle byggas. En björkdunge Västnyland,Servicehus,Sjundeå,brännmalmen

Egnahemshus med skog i bakgrunden
Brännmalmen är ett småhusområde i Sjundeå. Egnahemshus med skog i bakgrunden Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,hus,egnahemshus,brännmalmen

Det andra alternativet är att ha allt på den plats där alla vårdfunktioner finns i dag runt hälsovårdscentralen.

- Byggnaderna är från 1960-talet och motsvarar inte dagens krav så där finns mycket att göra. Men idén med allt på samma område ger mervärde, säger Isotupa.

Kommunstyrelsen behandlar först i maj

Den tidigare, flera gånger ändrade planen var att kommunstyrelsen på måndag (25.3) beslutar sälja en del av området på Brännmalmen till företaget bakom seniorbykonceptet.

De skulle i första han ha byggt ett äldreboende på tomten. Senare skulle de ha byggt en hel seniorby på området.

Nu kommer kommunstyrelsen i Sjundeå inte alls att ta ställning till Virkkulankylä-planerna på måndag. I stället kommer frågan om ett framtida vårdcentrum och var det ska placeras upp i början av maj när saken har utretts.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.
(kräver inloggning).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland