Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös nygräddade munkar blir ännu godare med fyllning - testa med äppelmos eller blåbärsylt

Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde
Fyllda nygräddade munkar. Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde Bild: YLE/Strömsö äppelmunkar

Det finns få saker som är så goda som nygräddade munkar. Gör man dem mindre kan man äta flera med olika smaksättning. Munkarna fylls med spritspåse och serveras nyfriterade.

Munkar

Den här satsen räcker till ca 35 små munkar.

Ingredienser:

 • 25 gr jäst
 • 75 gr smör
 • 1 ägg
 • 30 gr strösocker
 • 285 gr vetemjöl
 • 100 gr mjölk
 • kanel
 • kardemumma
 • socker
 • (3 dl kaffegrädde)

Gör så här:

 1. Värm mjölken till 37°C och smält smöret i mjölken.
 2. Slå över jästen och blanda med övriga ingredienser.
 3. Blanda allt och knåda eller kör till en smidig deg
 4. Forma till små bullar och låt jäsa i 20-30 min.
 5. Fritera i 180°C, rulla i socker, kanel och kardemummablandningen, fyll med äppelmos eller blåbärssylt och doppa i kaffegrädde för extra krämighet.

Snabblagad äppelmos

Ingredienser:

 • 4 äpplen
 • 1 citron (saften)
 • 1 dl socker
 • 0.5 dl äppelmust

Gör så här:

  1. Skär ner äpplena i mindre bitar.
  2. Blanda alla ingredienser i en plastbunke somdu lindar tätt in i plastfilm.
  3. Kör i mikrovågsugn på full effekt tills äppelbitarna är mjuka.
  4. Kör med mixerstav till puré.
  5. Fyll först en spritspåse och sedan dina munkar.

  Blåbärssylt

  Ingredienser:

 • 300 gr blåbär
 • 150 gr syltsocker

Gör så här:

 1. Koka upp socker och blåbär.
 2. Låt sjuda en stund.
 3. Kyl.
 4. Fyll först en spritspåse och sedan dina munkar.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

  Lätt att laga till många, går även att göra till få.

  En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

 • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

  Här några inspirerande recept på skräpfisk.

  Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det här.