Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös nygräddade munkar blir ännu godare med fyllning - testa med äppelmos eller blåbärsylt

Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde
Fyllda nygräddade munkar. Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde Bild: YLE/Strömsö äppelmunkar

Det finns få saker som är så goda som nygräddade munkar. Gör man dem mindre kan man äta flera med olika smaksättning. Munkarna fylls med spritspåse och serveras nyfriterade.

Munkar

Den här satsen räcker till ca 35 små munkar.

Ingredienser:

  • 25 gr jäst
  • 75 gr smör
  • 1 ägg
  • 30 gr strösocker
  • 285 gr vetemjöl
  • 100 gr mjölk
  • kanel
  • kardemumma
  • socker
  • (3 dl kaffegrädde)

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°C och smält smöret i mjölken.
  2. Slå över jästen och blanda med övriga ingredienser.
  3. Blanda allt och knåda eller kör till en smidig deg
  4. Forma till små bullar och låt jäsa i 20-30 min.
  5. Fritera i 180°C, rulla i socker, kanel och kardemummablandningen, fyll med äppelmos eller blåbärssylt och doppa i kaffegrädde för extra krämighet.

Snabblagad äppelmos

Ingredienser:

  • 4 äpplen
  • 1 citron (saften)
  • 1 dl socker
  • 0.5 dl äppelmust

Gör så här:

    1. Skär ner äpplena i mindre bitar.
    2. Blanda alla ingredienser i en plastbunke somdu lindar tätt in i plastfilm.
    3. Kör i mikrovågsugn på full effekt tills äppelbitarna är mjuka.
    4. Kör med mixerstav till puré.
    5. Fyll först en spritspåse och sedan dina munkar.

    Blåbärssylt

    Ingredienser:

  • 300 gr blåbär
  • 150 gr syltsocker

Gör så här:

  1. Koka upp socker och blåbär.
  2. Låt sjuda en stund.
  3. Kyl.
  4. Fyll först en spritspåse och sedan dina munkar.

Nyligen publicerat - Mat och dryck