Hoppa till huvudinnehåll

Svensk dominans i säsongens sista sprint – historiska Stina Nilsson vann den totala sprintcupen

Stina Nilsson.
Stina Nilsson är säsongens bästa sprinter. Stina Nilsson. Bild: /All Over Press Stina Nilsson,längdskidåkning

Stina Nilsson var snabbast i sprinten i Quebec och hon vann också den totala sprintcupen. Krista Pärmäkoski som kämpar om tredje plats i den totala världscupen var besviken efter att ha eliminerats redan i kvartsfinal.

Sverige tog en trippelseger i damernas sprint då Stina Nilsson knep segern före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Nilsson slog Dahlqvist med minimal marginal och vann sin sjätte sprinttävling för säsongen.

Nilsson firar också seger i den totala sprintcupen. Hon är den första svenska damåkaren som vunnit en kristallkula i världscupen på skidor.

De två senaste säsongerna slutade Nilsson tvåa i sprintcupen.

Maiken Caspersen Falla som vunnit cupen tre säsonger i följd var idag fyra och slutade i år på andra plats i totaltävlingen.

I herrarnas tävling var Norges Johannes Hösflot Kläbo igen snabbast då han vann före Italiens Federico Pellegrino och Sindre Björnestad Skar.

Suverena Kläbo hade säkrat segern i den totala sprintcupen redan tidigare men kämpar ännu om segern i totalcupen som han leder före Aleksandr Bolsjunov.

Bolsjunov slutade fyra i dagens sprint.

Pärmäkoski besviken – Hakola och Mäki till semifinal

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen var de enda finländska damernas som tog sig vidare från kvalet men båda slogs ut genast i kvartsfinalerna. Pärmäkoski slutade trea i sitt heat medan Niskanen var sexa och sist.

Pärmäkoski skulle gärna ha klarat sig längre än så då hon i Quebec kämpar om tredje platsen i den totala världscupen mot Therese Johaug, som också slogs ut i kvartsfinalsskedet.

Innan säsongens sista världscupshelg låg Pärmäkoski på tredje plats i totalcupen, 55 poäng före Johaug på fjärde plats.

– Det skulle ha varit bra om jag hade lyckats ta mig till semifinal. I morgon är det bonussekunder på spel på 10 kilometer klassiskt. Om jag inte kan slå Johaug så ska jag i alla fall försöka hålla mig nära, kommenterade Pärmäkoski.

I herrarnas tävling hade Joni Mäki och Ristomatti Hakola tagit sig vidare från kvalet. Duon fick en lyckad inledning på elimineringsomgångarna då finländarna tog en dubbelseger i sin kvartsfinal.

I semifinalerna åkte Mäki och Hakola igen i samma heat men nu räckte krafterna inte längre till då de blåvita sprintherrarna var sist i mål. Hakola slutplacering var 9 och Mäkis 11.

Läs också