Hoppa till huvudinnehåll

"Tillsammans lockar vi mera folk" - krafterna bakom Ekenäs nyaste restaurang tror på större turistflöde

Hans Lundström utanför restaurang Fyren i Ekenäs.
Köksmästare Hans Lundström framför den nya restaurangen i Norra hamnen i Ekenäs. Hans Lundström utanför restaurang Fyren i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,bygge,restaurang fyren

Restaurangutbudet runt gästhamnen i Ekenäs blir allt tätare. Med ett större utbud kommer också flera turister att lockas till staden, tror krafterna bakom det nyaste tillskottet.

Restaurang Fyren i Norra hamnen står ännu inpackad i presenningar och inuti byggnaden pågår byggarbetena för fullt.

Det är meningen att den nyaste restaurangen i Ekenäs ska öppna den första maj. Och trots att det är mycket som ännu ska bli färdigt kommer tidtabellen att hålla, säger Tom Nylund som står bakom projektet.

- Bygget har gått helt enligt förväntningarna.

En hobby att investera i restauranger

Tom Nylund halkade lite av misstag in i restaurangbranschen. För honom är det något av en hobby att investera i en restaurangbyggnad.

- Jag kommer säkert inte att gå på minus, men återbetalningstiden blir nog betydligt längre än vad den skulle vara med en lönande investering. Det är nog mera en hobby och för kärlek till hemorten som jag gör det här, konstaterar han.

En halvfärdig restaurang.
Baren tar form innanför ytterdörren. En halvfärdig restaurang. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,bygge,restaurang fyren

Bygget utnyttjar också förnybar energi då det finns integrerade solpaneler på taket.

Det betyder att en hel del av energin speciellt under sommarmånaderna kommer att vara egenproducerad.

Flera restauranger lockar mera turister

Området runt gästhamnen i Ekenäs har vid det här laget ett rätt stort restaurangutbud under sommaren. Flera företagare har dessutom nyligen utvidgat eller har planer på att utvidga sina restauranger.

Tom Nylund tror ändå inte att det kommer att bli trångt om saligheten, tvärtom.

- Jag är jätteglad över att det har kommit nya unga företagare som piggar upp och höjer standarden och utbudet. Tillsammans drar vi mera folk än om man stod allena.

Porträttbild av Tom Nylund.
Tom Nylund vid restaurang Fyrens veranda. Porträttbild av Tom Nylund. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,restaurang fyren

Tom Nylund jämför restaurangbranschen med bilhandeln, som han har sysslat med i över 20 års tid.

- Hade vi i tiderna varit ensamma i Horsbäck, så skulle vi inte ha haft samma möjligheter som när vi har fungerat fem, sex, sju stycken tillsammans där. Nog är det utbudet som lockar folk.

Räcker turisterna till?

- Jag tror nog hårt på det. Ju mera turister det finns, desto mera kommer det.

Sunnan är för nära

En sidoeffekt av att Fyren byggs är att restaurangbåten Sunnan får flytta på sig. Platsen där Sunnan är förtöjd är nämligen precis framför Fyrens uteservering.

Restaurangbåten Sunnan vid restaurang Fyren i Ekenäs.
Restaurangbåten Sunnan får en ny plats i hamnen i Ekenäs. Restaurangbåten Sunnan vid restaurang Fyren i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,restaurang fyren

Därför har staden erbjudit Sunnans ägare två andra alternativ i hamnen, säger Tom Nylund.

- Det är nog bäst för båda. Passagen mellan båten och byggnaden blir så smal att servicetrafiken till Sunnan blir omöjlig på ett vettigt sätt. Sunnan blir också så nära att man skulle sitta och stirra in i en stor vägg och det är inte det som har varit tanken.

En bra avslutning på karriären

Som parhäst på Fyren har Tom Nylund en veteran inom restaurangbranschen i Ekenäs. Hans Lundström basade ännu förra sommaren för sommarrestaurangen Knipan, som ligger på andra sidan gästhamnen.

Köksmästare Hans Lundström i ett halvfärdigt kök.
Hans Lundström avslutar sin karriär inom restaurangbranschen på Fyren. Köksmästare Hans Lundström i ett halvfärdigt kök. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,kök,bygge,restaurang fyren

Hans Lundström funderade inte många sekunder på att bli köksmästare i Fyren då Tom Nylund frågade honom om saken.

- Det är otroligt att få vara med och skriva lite historia i Ekenäs och lämna sina små fotavtryck. Det är något helt fantastiskt att få avsluta sin karriär här så småningom, säger han.

Nu kommer han att koncentrera sig på att erbjuda något som attraherar de allra flesta, eftersom alla kunder behövs.

- Vi har haft lite svårare i vår region att få folk att äta ute. Vad det beror på är svårt att säga. Men jag tror mycket på vårt koncept.

Också Hans Lundström är övertygad om att kunderna räcker till för alla och att Fyren kommer att bidra till att ännu mera människor besöker Ekenäs.

- Vi riktar blickarna öster- och västerut för att få nya människor hit.

Hur långt lever ni på turister?

- Enbart ortsbor räcker inte till för alla. Det är helt klart att vi måste vara vaksamma och lyssna för att få folk utifrån och det kommer vi att satsa oerhört mycket på.

Läs också