Hoppa till huvudinnehåll

Världscupfinalerna i Quebec inleds med sprint – Nilsson nära att sätta punkt för Fallas svit på cupsegrar

Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla gör upp om sprintcupsegern under inledningen av minitouren i Quebec. Åtta finländska längdåkare tävlar under världscupens finalveckoslut i Kanada.

Minitouren i Quebec består av fristilssprint på fredag, masstarter med klassisk teknik på lördag och jaktstart med fri teknik på söndag.

På damsidan kämpas det inledningsvis om totalsegern i sprintcupen. Norskan Maiken Caspersen Falla har vunnit cupen tre år i följd men ser ut att bli slagen i år av Stina Nilsson, som i så fall blir alla tiders första svenska damåkare att vinna en kristallkula i världscupen.

Nilsson leder över Falla med 33 poäng inför den sista sprinten där det delas ut endast 50 poäng till segraren i och med att tävlingen ingår i en minitour. Således räcker det för Nilsson att ta sig till semifinal i dagens tävling för att säkra sprintcupens totalseger.

Samtidigt pågår det en kamp mellan Ingvild Flugstad Østberg och Natalia Neprjajeva om totalcupens första plats. Østberg har ett försprång på 97 poäng när det maximala antalet poäng man kan vinna under världscupfinalerna är 350.

Laura Mononen och Krista Pärmäkoski pratar med chefstränaren Matti Haavisto.
Chefstränaren Matti Haavisto med tre finländskor som tävlar i Quebec: Krista Pärmäkoski, Laura Mononen och Anne Kyllönen. Laura Mononen och Krista Pärmäkoski pratar med chefstränaren Matti Haavisto. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski,Laura Mononen,matti haavisto

Bakom tätduon försöker världscupens trea Krista Pärmäkoski hålla fyran Therese Johaug bakom sig. Finländskan leder med 55 poäng inför tävlingarna i Quebec och har möjlighet att dryga ut försprånget i sprinten som inte hör till Johaugs styrkor.

Klæbo mot Bolsjunov

På herrsidan går kampen om värlscupens totalseger mellan Johannes Høsflot Klæbo och Alexander Bolsjunov. Ryssen ligger endast 14 poäng bakom Kläbo som försvarar totalsegern från i fjol.

I sprintcupen har Klæbo redan säkrat totalsegern för tredje året i följd.

Pärmäkoski Finlands starkaste kort i Kanada

Åtta finländare ställer upp i minitouren i Quebec. På damsidan handlar det om fyra rutinerade åkare: Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Anne Kyllönen.

De fyra finländska herrarna i tävlingarna i Kanada är Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Lauri Vuorinen och Matti Heikkinen som gör sina sista världscuptävlingar i karriären.

Sändningen från sprintens kvartsfinaler i Quebec inleds klockan 19.05 i TV2 och på Arenan. Referatet på svenska sköts av Mikael Oivo.