Hoppa till huvudinnehåll

HMD Global: Tekniskt fel orsakade datautskick från Nokiatelefon till Kina

Nokia 7 Plus-telefoner
Nokia 7 Plus-telefoner Nokia 7 Plus-telefoner Bild: HMD Global Nokia 7 Plus,Nokia,mobiltelefoner

Tillverkaren HMD Global säger att det var ett tekniskt fel som ledde till att vissa Nokiatelefoner skickade data till Kina.

Felet orsakades enligt bolaget av en applikation som finns i telefoner som är till salu i Kina. Applikationen körs då man tar i bruk telefonen och är baserad på kinesisk lag som slår fast att kinesers användaruppgifter ska förvaras i Kina.

HMD Global säger att ett enda parti Nokia 7 Plus-telefoner felaktigt hade den aktiveringsmjukvara som är avsedd för kunder i Kina. Bolaget säger att de här telefonerna därför försökte skicka data till en server i Kina.

Data som telefonerna samlar in i andra länder än Kina förvaras enligt HMD Global i bolagets servrar i Singapore som använder Amazon Web Services.

HMD: Användarens tillåtelse behövs

Uppgifterna som samlas in av telefonerna har enligt bolaget att göra med telefonens garantiperiod som inleds när telefonen tas i bruk.

Om användaren godkänner det samlar telefonen enligt HMD Global in uppgifter som är avsedda att förbättra produkterna och användarnas upplevelse av dem.

HMD Global tillbakavisar uppgifterna om att andra Nokiamodeller skulle ha skickat data till servrar som tillhör en tredje part.

Källor HMD Global, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes