Hoppa till huvudinnehåll

Motion på arbetstid - ÅA-anställda deltar i pilotprojekt

Ann-Kristin Stenkull-Aura framför en tegelvägg.
Ann-Kristin Stenkull-Aura är en av deltagarna i motionsprojektet på ÅA. Ann-Kristin Stenkull-Aura framför en tegelvägg. Bild: Yle/Roger Källman kvinna,Åbo Akademi,Ann-Kristin Stenkull-Aura

Att få motionera på arbetstid och därmed må bättre - det är något som ett antal anställda på Åbo Akademi får pröva på i år. Ann-Kristin Stenkull-Aura i Vasa är en av dryga 130 som deltar i pilotprojektet.

Idén med motion på arbetstid har grott i ett antal år. Efter att ha tagit del av erfarenheter från andra liknade projekt både i Sverige och Finland är man nu redo att testa själva.

- Intresset har varit stort, i både Åbo och Vasa. Vi har 133 anmälda av 231 möjliga, så det är jättepositivt, säger Ann-Kristin som är en av initiativtagarna.

Det är personalavdelningen vid ÅA som utgör "försökskanin". Redan nu har man från andra avdelningar inom akademin visat intresse att få delta framöver.

En sund själ i en sund kropp

Tanken bakom projektet är att man via motionen ska minska stressen och må bättre, såväl fysiskt som psykiskt. Det i sin tur gör att man orkar bättre på jobbet.

- Att få koppla bort hjärnan från arbetet en stund gör att man blir effektivare, summerar Ann-Kristin.

Heltidsanställda har möjlighet till 90 minuter motionstid per vecka, medan deltidsanställda får tid utgående från anställningsprocenten.

- Helst ska man kanske inte vara borta 90 minuter i sträck, utan så att man sprider ut det under veckan, säger Ann-Kristin.

All rörelse räknas

Pilotprojektet inleddes nu i mars och kommer att pågå till slutet av augusti. Därefter ska resultaten utvärderas för att man ska kunna besluta om eventuell fortsättning.

- Alla deltagare fyllde i en enkät innan vi började och samma enkät fylls i i slutet av projektet. Där finns bland annat frågor om hur man trivs på jobbet, om man upplever stress, har åkommor som man anser är jobbrelaterade.

Promenader, simning, yoga, gym... det är bara några av de idrottsgrenar som deltagarna rapporterade under projektets första vecka. Motionen bokförs via en mobilapp.

- All fysisk aktivitet räknas. Så länge du inte är stillasittande utan rör på dig så är det "hemåt", säger Ann-Kristin Stenkull-Aura.

Läs också