Hoppa till huvudinnehåll

Ökad kreativitet var målet när Lovisabor samlades till workshop: "Det är en egenskap vi alla besitter men måste träna upp"

Flera människor sitter inomhus runt ett långt bord. De har papper framför sig som många av dem läser eller skriver på.
16 kvinnor och tre män deltog i fredagens workshop. Flera människor sitter inomhus runt ett långt bord. De har papper framför sig som många av dem läser eller skriver på. Bild: Yle/Hedvig Sandell Lovisa,kreativitet,Kontorskollektiv,Cowork Lovisa

Fredagen 22.3 ordnade Lovisa stad en workshop i kreativt tänkande. Ett tjugotal personer infann sig i Cowork Lovisas lokaler för att låta sig inspireras.

Sara Bengts, som kallar sig själv för en kreativ tänkare, ansvarade för själva utbildningen.

Hon tycker att kreativitet har blivit allt mer viktigt.

– Världen förändras hela tiden och vi måste förändras med den. Den här förändringen är mycket enklare om vi är kreativa. Är du kreativ har du också förmågan att ändra världen.

En kvinna med långt hår och svart t-skjorta står i ett kontor och lutar sig lite mot ett högt bord.
Sara Bengts, kreativ tänkare. En kvinna med långt hår och svart t-skjorta står i ett kontor och lutar sig lite mot ett högt bord. Bild: Yle/Hedvig Sandell Lovisa,kreativitet,Kontorskollektiv,sara bengts

En egenskap vi besitter men måste träna upp

– För att bli mera kreativ måste du få en kreativ självkänsla. Vi är alla kreativa i grund och botten och det är viktigt att inse, förklarar Bengts.

Som allt annat, understryker hon, stagnerar kreativiteten om vi inte använder den.

– Vi måste träna upp och upprätthålla den.

Ett system för alla sammanhang

Bengts workshoppar består av såväl teori som uppgifter, tätt om vartannat.

– Enligt teorin finns det ett system bestående av olika faser som boostar kreativiteten oavsett vad det är du håller på med.

De som redan är mycket kreativa, menar Bengts, jobbar automatiskt enligt de här faserna.

– De som inte är lika kreativa kan bli det med hjälp av olika övningar.

På ett bord står frukt, saft, en tom glasburk och små chokladpåskägg i en påse. Bakom matvarorna syns flera människor som sitter runt ett långt bord.
Mellanmål för att hålla kreativiteten vid liv. På ett bord står frukt, saft, en tom glasburk och små chokladpåskägg i en påse. Bakom matvarorna syns flera människor som sitter runt ett långt bord. Bild: Yle/Hedvig Sandell Lovisa,kreativitet,Kontorskollektiv,frukter,mellanmål,mat,banan,Cowork Lovisa

Kreativa övningar

Övningarna vi kan ta till för att öka kreativiteten, berättar Bengts, är många. Hon nämner två exempel.

– Ett sätt är att tänka på två helt olika saker och sedan försöka slå ihop dem till så många gemensamma saker som möjligt.

Bengts tar telefonen och kameran som ett exempel på något som numera finns i ett och samma objekt.

– Tidigare var de vitt skilda saker men nu känns det hur självklart som helst att en telefon ska ha kamera.

Ett annat sätt att boosta kreativiteten på, berättar Bengts, är att göra associationer.

– Det gör du till exempel genom att gå omkring på stan och se på lyktstolpar, träd eller moln och se vad det blir av dem.

Närbild på en medelålders man i kavaj. Han ser in i kameran och ler lite. Bakom mannen synns ett bord kring vilket det sitter flera personer och jobbar.
Mats Åminne deltog i workshoppen. Han jobbar som försäljnings- och marknadsföringsdirektör. Närbild på en medelålders man i kavaj. Han ser in i kameran och ler lite. Bakom mannen synns ett bord kring vilket det sitter flera personer och jobbar. Bild: Yle/Hedvig Sandell Lovisa,kreativitet,Kontorskollektiv,Mats Åminne

Mats Åminne har hunnit lära sig en del

Mats Åminne var en av de cirka 20 personer som samlats till fredagens kreativa workshop. Han jobbar som försäljnings- och marknadsföringsdirektör.

– Jag är här eftersom jag behöver vara kreativ både på jobbet och hemma. Jag jobbar med marknadsföring och försäljning samt leder en arbetsgrupp och då är kreativitet viktigt.

I dagens läge upplever Åminne ett ganska starkt samband mellan intresse och kreativitet.

– Ju mer intresserad jag är av något ämne, desto kreativare är jag.

När Yle Östnyland pratar med Åminne är hälften av dagens workshop avklarad. Deltagandet, menar han, har hittills gett en viss utdelning.

– Jag har lärt mig en struktur som man kan följa när man kommer på nya idéer.