Hoppa till huvudinnehåll

Sterling gav England drömstart i EM-kvalet – Portugal mållöst i Ronaldos återkomst

Raheem Sterling hoppar och jublar efter ett mål
Raheem Sterling gjorde hattrick mot Tjeckien. Raheem Sterling hoppar och jublar efter ett mål Bild: Kieran McManus/BPI/REX/All Over Press fotboll,Englands herrlandslag i fotboll,Raheem Sterling

VM-fyran England körde över Tjeckien med hela 5–0 i den första EM-kvalmatchen. Bakom segern låg Raheem Sterling som gjorde hattrick och även ordnade en straff. Han hungrar efter mål och gör saker rätt, säger förbundskaptenen Gareth Southgate.

England är den solklara favoriten i kvalgrupp A. På förhand skulle Tjeckien vara den största konkurrenten om förstaplatsen i gruppen men då kvalet inleddes på fredagskvällen hade laget inget att sätta emot ”Three Lions”.

Snabbfotade Raheem Sterling har till slut blommat ut även i landslaget och med sina tre mål såg han till att England fick en drömstart på kvalet.

– Raheem har varit bra på träningarna hela veckan och nu var han riktigt vass. Jag är verkligen nöjd med hans insats. Han har växt som person och fotbollsspelare, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate enligt Reuters.

Raheem Sterling kramar och tränaren Gareth Southgate.
Raheem Sterling kramar och tränaren Gareth Southgate. Bild: Kieran McManus/BPI/REX/All Over Press fotboll,Englands herrlandslag i fotboll,Raheem Sterling,Gareth Southgate

Sterling gjorde Englands första mål i den 24:e minuten då han höll sig framme efter ett lågt inlägg av Jadon Sancho. I slutet av den första halvleken ordade han sedan en straff som Harry Kane gjorde 2–0 på.

I mitten av andra halvlek gjorde City-spelaren sedan två mål sex minuter.

Först vände han runt i straffområdet och satte 3–0 innan han fullbordade sitt första hattrick i landslaget med ett skott som gick via en tjeckisk försvarare.

Sterling har nu gjort sju mål på 48 landskamper.

– Han har haft det svårt i landslaget tidigare men nu har det vänt. Han hungrar efter mål och gör saker utan att tänka för mycket. Han har också fått större ansvar på planen och det syns, säger Southgate.

Kryss för Portugal

Cristiano Ronaldo tog en paus från landslaget i höstas och var inte med i Nations League men då EM-kvalet körde igång gjorde han comeback.

Ronaldo spelade hela matchen för de regerande Europamästarna Portugal men laget fick nöja sig med kryss på hemmaplan mot Ukraina. Matchen slutade 0–0.

Portugal dominerade matchen stort men målvakten Andrij Pjatov storspelade och räddade en poäng för Ukraina.

Resultat:

Grupp A:

Bulgarien – Montenegro 1–1

England – Tjeckien 5–0

Grupp B:

Luxemburg – Litauen 2–1

Portugal – Ukraina 0–0

Grupp H:

Albanien – Turkiet 0–2

Andorra – Island 0–2

Moldavien – Frankrike 1–4