Hoppa till huvudinnehåll

Trump drar tillbaka sanktioner mot Nordkorea - Vita huset: Presidenten tror mer på personliga relationer

Kim Jong-Un och Donald Trump log vid presstillställning i Hanoi.
Donald Trump och Kim Jonh-um träffades senast i februari. Kim Jong-Un och Donald Trump log vid presstillställning i Hanoi. Kim Jong-un,Donald Trump,Nordkorea,USA

USA:s president Donald Trump har dragit tillbaka en del av de sanktioner som USA utfärdat mot Nordkorea. Det tros vara fråga om tilläggssanktioner som finansdepartementet införde dagen innan.

Trumps meddelande, som kom via Twitter, skapade enligt nyhetsbyrån Reuters en hel del förvirring eftersom det inte blev klart exakt vilka sanktioner Trump avsåg.

Enligt uppgifter i amerikanska medier är det fråga om sanktioner som utfärdades mot två kinesiska fraktföretag som beskylls ha hjälpt Nordkorea att kringgå sanktioner som FN utfärdat.

Syftet med sanktionerna mot Nordkorea är att försöka få landet att överge sitt kärnvapenprogram.

Vita husets talesperson Sarah Sanders förklarade Trumps beslut med att presidenten gillar ordförande Kim Jong-un och att han inte anser några tilläggssanktioner vara nödvändiga.

Trump tros lita mer på personliga relationer

Politiska bedömare antar att Trump litar på att hans goda personliga relation till Nordkoreas ledare till slut kommer att bära frukt, och att några fler sanktioner därför inte behövs.

De två ledarna träffades senast i februari i Hanoi - mötet betecknades som ett misslyckande.

Nordkorea krävde att sanktionerna hävs, men kom inte alls emot vad gällde nedmonteringen av landets kärnvapenprogram. Tilläggssanktionerna har setts som finansdepartementets svar på det misslyckade mötet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters finns det inga tecken på att det skulle ha förekommit någon kontakt mellan Washington och Pyongyang sedan mötet i slutet av februari.

Trumps beslut om sanktionerna har kritiserats av flera ledande politiker i USA.

Källa: AFP, Reuters