Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Hemliga militäroperationer, framgång för Mäkäräinen i skidskytte, Nokia i rubrikerna

karta över Finland
karta över Finland Bild: Heidi Ruotsalainen kartor

Här kommer lite läsning för lördagskvällen.

Vad får man om man kombinerar kalla kriget, risker för östligt anfall och krigsveteraner? En hemlig militäroperation där CIA, norsk underrättelsetjänst och finska krigsveteraner bildade en fungerande spionorganisation. En av de värvade spionerna var Lauri Solehmainen som 1952 åkte iväg på uppdrag till Murmansk.

Äntligen börjar skyttet fungera för den finska åkaren Kaisa Mäkäräinen. Hon belönades direkt med en topp-placering!

Hur är det att ha Tik Tok-kändisen Jennifer Käld som syster och att ha sin pappa som manager? Det vet brorsan Hugo som vi får träffa i serien "Mitt liv som Hugo Käld". Han vill själv bli artist och jobbar hårt för att nå sitt mål. Men det är inte alltid så lätt att kombinera övningar och konserter med skola, fotboll och kompisar.

Han har spelat på alla stora scener med världsartister som Elvis Presley, Bob Dylan och Roy Orbison. Svenska Yle har träffat Jerry Scheff som har medverkat på så många hitskivor att han inte ens själv vet antalet.

Nokia har varit i rubrikerna flera gånger under de senaste dagarna.

På torsdag kom NRK med nyheten om att flera Nokia-modeller levererar material till ett bolag i Kina.

På fredag publicerades Svenska Yle en artikel med journalisten Henrik Lied som var med och gjorde avslöjandet. I samma artikel framkommer det också att ytterligare en Nokiatelefon-modell skickar data.

På lördag meddelade tillverkaren HMD Global att det var ett tekniskt fel som gjorde att vissa Nokiatelefoner skickade data till Kina.

Fredagen var en mörk dag för Nokia på börsen. Orsaken tros vara de oklarheter som funnits i Alcatel-Lucent-affären. Det framkommer i en rapport som Nokia lämnat in till det amerikanska myndigheten SEC. Nokia riskerar nu att ställas inför rätta.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes