Hoppa till huvudinnehåll

5 toppgrejer för söndagskvällen: Twitterdebatt om finländsk hälsovård, ADHD, Oskari Mörö vägrar låta lågan slockna och kvinnotjusaren Anders hade 24 tjejer samtidigt

Nikki Haley i New York den 4 september 2018
Nikki Haley 4 september 2018 Nikki Haley i New York den 4 september 2018 Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Nikki Haley,FN,USA

Här kommer lite läsning för söndagskvällen.

Tidigare i veckan lät den republikanska politikern och USA:s förra FN-ambassadören Nikki Haley förstå att den finländska hälsovården är klart underlägsen den amerikanska. Hon fick svar på tal, bland annat från Finlands FN-representation.

Ida Ekholm fick sin ADHD-diagnos som 18-åring. För henne var diagnosen en lättnad. Den förklarade delvis varför hon hade så svårt i skolan.

En pinande, mentalt tärande ovisshet. Efter en sommar som närapå gav EM-medalj har Oskari Mörö hamnat i en obehaglig spiral.Sjukdomsgåtor, sega skador och dumma beslut. Utan rekordåren kunde han redan ha gett upp.

63 000 ingermanländare evakuerades till Finland under andra världskriget. En av dem var Henrik Othmans mamma Helvi. I en essä berättar Othman bland annat om hur modern levde på hö och torv under den svåra vintern 1942 och om drömmen om Storfinland.

Tennisproffset och kvinnotjusaren Anders Rosén hade 24 tjejer samtidigt. En av dem var dokumentärfilmaren Nahid Persson. När hon fick reda på hur många andra kvinnor som fanns i Anders liv blev hon arg. Känslorna kanaliserade hon till dokumentären "Anders, jag och hans 23 andra kvinnor". Den visas i dag på Yle Fem klockan 21.55.