Hoppa till huvudinnehåll

Invånare i Vårberga arga över renovering: "Det är ett fullständigt helvete"

Lyftkran vid ett hus med nedriven fasad
Renoveringen på Hansavägen 2 väntas vara klar i december 2019. Lyftkran vid ett hus med nedriven fasad Bild: Yle/Fredrika Lindholm renovering,byggplatser,lyftkranar

För tillfället pågår en omfattande renovering i ett av de stora höghusen i Vårberga. Trots att stora delar av fasaden är borta så bor ändå människor kvar i huset.

En av dem som påverkas negativt av renoveringen är Jannica Larsson.

- Det är hemskt! Idag börjar jag till exempel jobbet klockan 14:00 men måste stiga upp redan 08:00 för att det är omöjligt att sova på grund av ljudet.

Det höga ljudet är trots allt inte det enda problemet hon haft under den pågående renoveringen.

- När renoveringen började och de borrade i sidoväggen föll mikrovågsugnen och flera vaser ner från sina hyllor. Förutom mikrovågsugnen och vaserna gick också golvet och köksbänken sönder.

En mikro hänger från sin sladd och krossade vaser ligger på golvet.
En bild Jan Andersson publicerade på Snapchat då han kom hem och såg att mikrovågsugnen, vaser och vattenkokaren fallit från hyllorna . En mikro hänger från sin sladd och krossade vaser ligger på golvet. Bild: Jan Andersson mikrovågsugnar,renovering,kök

Då Larsson meddelade det här till företaget som står för renoveringen berättade de att de betalar hennes självrisk och en ny mikrovågsugn, men resten måste tas från deras egen hemförsäkring.

- Det känns dåligt. Det är ju inte vi som valt att ha en renovering och inte vill man ju bo här då det är ett sådant oljud, säger Larsson.

En man och en kvinna fraaför en byggnad med nedriven fasad.
Jan Andersson och Jannica Larsson har påverkats negativt av renoveringen. En man och en kvinna fraaför en byggnad med nedriven fasad. Bild: Yle/Fredrika Lindholm byggnadsarbetare,byggarbetsplatser,bostäder,Borgå,renovering,hus,buller,Jannica Larsson

Larsson bor på sjätte våningen tillsammans med sina katter och sambon Jan Andersson, han är allt annat än nöjd.

- Det är ett fullständigt helvete att bo här. Jag önskar att de hade varnat oss om att ljudet kommer att vara så här högt och till exempel hyrt en annan lägenhet åt oss under tiden.

Bråte på en byggarbetsplats.
Hansavägen 2 är för tillfället ingen fröjd för ögat. Bråte på en byggarbetsplats. Bild: Yle/Fredrika Lindholm byggnadsarbetare,byggarbetsplatser,bostäder,Borgå,renovering,hus,buller,jan andersson

Botar buller med promenad

Trots oljudet verkar alla på Hansavägen 2 inte lida riktigt lika mycket. Ann-Marie Granlund har flyttat sin bil lite längre bort för säkerhets skull men annars tar hon saken med ro.

- Nu och då har det varit lite mer oljud och då har jag helt enkelt gått ut på promenad i ett par timmar, berättar hon glatt medan hon går mot sin bil i färd med att åka på vattengymnastik.

Gratis gardiner

Trots buller, spruckna väggar och flagnande målfärg så finns det vissa oanade fördelar med en renovering, i alla fall enligt Christer Eriksson.

- Vanligtvis har jag mycket svårt för att sova då det är ljust. Men med intäckta fönster fick man sova länge då det en gång var mörkt. Det var som gratis gardiner, skrattar Eriksson.

Ett hus som håller på att rivas
En stor del av husets fönster är intäckta av mörk plast. Ett hus som håller på att rivas Bild: Yle/Fredrika Lindholm byggnadsarbetare,byggarbetsplatser,bostäder,Borgå,renovering,hus,buller

Trots sitt positiva sinnelag har Eriksson också haft problem under renoveringen.

- Jag har haft huvudvärk nästan hela tiden på grund av det höga bullret och ibland är ljudet så högt att man nästan inte hör vad personer som är i samma rum säger.

Information har delats ut på förhand

Erkki Pusula är disponent för Borgå OP-Disponentcentral. Han berättar att man har informerat alla invånare i huset på förhand.

I informationen framkom det att alla värdefulla saker som tavlor och så vidare ska tas bort och placeras på ett ställe där de inte kan ta skada av vibrationerna som byggnadsarbetet kan förorsaka.

Byggnadsarbetare med gasmasker som arbetar med isoleringsmaterial
Gammal isolering får nytt hem. Byggnadsarbetare med gasmasker som arbetar med isoleringsmaterial Bild: Yle/Fredrika Lindholm byggnadsarbetare,byggarbetsplatser,bostäder,Borgå,renovering,hus,buller

- Om en mikrovågsugn inte varit fastsatt i bordsytan på något sätt är det nog möjligt att den glidit ner på grund av vibrationerna, säger Pusula.

Pusula berättar också att man gått igenom varje lägenhet före renoveringen och att man kommer att göra samma sak också efter.
Så här kan man skilja på tidigare skador och skador som uppkommit till följd av renoveringen.

Renoveringen på Hansavägen 2 väntas vara klar i december 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland