Hoppa till huvudinnehåll

Myteri mot Theresa May - de egna vill bli av med henne nu?

Premiärminister Theresa May med Pinocchio-näsa i vad som liknar en backspegel. Det var ett av plakaten under lördagens demonstration i London där upp till en miljon människor protesterade mot brexit.
Premiärminister Theresa May med Pinocchio-näsa i vad som liknar en backspegel. Det var ett av plakaten under lördagens demonstration i London där upp till en miljon människor protesterade mot brexit. Premiärminister Theresa May med Pinocchio-näsa i vad som liknar en backspegel. Det var ett av plakaten under lördagens demonstration i London där upp till en miljon människor protesterade mot brexit. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Theresa May,Brexit

Brittiska medier fylls på söndagen till bredden av rapporter om att Storbritanniens premiärminister Theresa May kan vara på väg att avsättas av sin egen regering. Men en del bedömare menar att Tories är för oense för att ens kunna få till stånd en kupp.

The Sunday Times (finns bakom betalvägg) rapporterade redan på lördag kväll att elva ministrar vill att premiärminister May ska avgå. De lär ska planera att ställa henne mot väggen på måndagen och hota med massavhopp om hon inte går.

Enligt BBC säger ledande personer inom Konservativa partiet (Tories) att de kan komma att rösta för hennes brexitavtal i parlamentet, förutsatt att hon är beredd att avgå och att hon inte är den som leder förhandlingarna med EU i fortsättningen.

Det här handlar inte om premiärministern.

Finansminister Philip Hammond försvarade May i en intervju i Sky News på söndagen. Enligt honom skulle ingenting förändras av ett ledarbyte.

- Det här handlar inte om premiärministern eller någon annan individ. Det här handlar om vårt lands framtid. Att byta premiärminister eller regering skulle inte hjälpa oss.

- Vi måste hitta en lösning på frågan om vilken typ av EU-utträde som är acceptabel för parlamentet, vilken väg framåt parlamentet kan enas om, så att vi kan undvika en ekonomisk katastrof och ett avtalslöst utträde, sade Hammond.

Tories djupt oense också om eventuell efterföljare

Enligt Sunday Times vill åtminstone sex ministrar installera Mays andreman i regeringen, David Lidington, på premiärministerposten tillfälligt tills en ny partiledare utses.

Lidington själv sade på söndagen att han inte har tid att intrigera just nu.

Arkivbild på David Lidington utanför Downing Street i november 2018.
Arkivbild på David Lidington utanför Downing Street i november 2018. Arkivbild på David Lidington utanför Downing Street i november 2018. Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA David Lidington

- Jag tror inte att jag har någon önskan om att ta över hennes jobb. Jag tycker hon gör ett fantastiskt jobb, sade Lidington.

- En sak som händer då man jobbar nära premiärministern är att man blir helt botad från varje tillstymmelse av ambition att sköta det uppdraget själv, tillade Lidington.

Lidington var en förespråkare för fortsatt EU-medlemskap i samband med folkomröstningen och många konservativa säger att han inte skulle duga ens som tillfällig premiärminister för de verkliga brexitörerna.

Mail on Sunday uppger att brexitören, miljöministern Michael Gove är den "kompromisskandidat" som kunde få tillräckligt stort stöd. Andra bedömare menar att den tuffaste brexitfalangen i partiet inte kan godkänna någondera kandidaten.

Och vad ska det röstas om under veckan?

BBC har talat med en mångårig toryparlamentariker som säger att May inte kommer att få tillräckligt stort stöd i underhuset för sitt brexitavtal ens om hon lovar avgå.

Enligt honom har motståndet mot hennes avtal inte minskat sedan de två första omröstningarna. Själv har May sagt att hon inte kommer att lägga fram avtalet för omröstning nu under veckan om det inte ser ut att kunna godkännas.

Premiärminister May lämnade söndagsgudstjänsten i Maidenhead, väster om London på söndagen 24.3.
Premiärminister May lämnade söndagsgudstjänsten i Maidenhead, väster om London på söndagen 24.3. Premiärminister May lämnade söndagsgudstjänsten i Maidenhead, väster om London på söndagen 24.3. Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May

Under den kommande veckan kan underhuset komma att rösta om flera andra alternativ än Mays brexitavtal. Enligt brexitministern Steven Barclay kommer de här omröstningarna inte att vara bindande.

Underhuset kan komma att rösta om:

  • Att återkalla artikel 50 och alltså återkalla EU-utträdet.
  • Att ordna en andra folkomröstning.
  • Mays brexitavtal men med ett tillägg om att man stannar kvar i tullunionen.
  • Mays brexitavtal plus både tullunion och tillgång till den gemensamma marknaden.
  • Ett frihandelsavtal i stil med avtalet med Kanada.
  • Att lämna EU utan avtal.

Enligt BBC har regeringen inte ännu beslutat om parlamentarikerna ska få rösta fritt - utan hänsyn till partiets linje - i de här frågorna.

Källor: BBC, Bloomberg, Reuters, ITV, Mail on Sunday, The Guardian

Läs mera:

Protester mot brexit, London den 23 mars 2019.

Upp till en miljon Londonbor samlades till brexit-demonstration

Upp till en miljon människor samlades i London i går kväll för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit. Tidningen Sunday Times hävdar att en grupp ministrar försöker få premiärminister Therea May att avgå.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes