Hoppa till huvudinnehåll

Efter vredesutbrottet i världscupsprinten – Ryssland vill att Fis förbjuder Frida Karlssons ”farliga” stavteknik

Världscupen i längdåkning avrundades i Quebec på veckoslutet – men inte utan dramatik. Det kokade över hos Julia Belorukova redan i sprintkvarten på fredagen då hon försökte slå Frida Karlsson med staven. Helt och hållet svenskans fel, säger man nu från ryskt håll.

Det var då åkarna i det femte försöksheatet närmade sig upploppet som Julia Belorukova tappade fattningen. Svenska Frida Karlsson åkte in framför henne och lyfte upp sin stav nära Belorukovas ansikte i två repriser.

Det uppskattade inte ryskan – som genast gav feedback genom att svinga sin stav i Frida Karlssons riktning.

Se video på incidenten genom att klicka på artikelns huvudbild.

Nu uppger NRK att Ryssland vill tvinga det internationella skidförbundet Fis att se över reglerna.

– Det vill vi, säger Rysslands tyske landslagstränare Markus Cramer till det norska rundradiobolaget.

– Det som skedde var väldigt farligt. Utan skyddsglasögon kan man få stavar i ögonen. Man kan inte göra vad man vill med stavarna. Många slutar bry sig då de ligger i täten, men i något skede måste sådant här ses som regelvidrig blockering, fortsätter han.

Förbundet skeptiskt, Karlsson medger att hon var oaktsam

Från förbundets sida har man ändå svårt att se vad en regelförändring kunde bidra till.

– Jag är nyfiken på att se vad det specifika förslaget kommer att innehålla. Om de vill justera en speciell teknik, som att måsta ha stavarna längs med sidan av kroppen när man skejtar utan stavtag så är frågan om det skapar fler problem än det löser, säger längåkningschefen Pierre Mignerey.

Frida Karlsson medgav själv omedelbart för NRK att hon var "oaktsam" med sina stavar på fredagen. Hon sade också att hon skulle ”skärpa sig”.

Sveriges landslagschef Rikard Grip berättar också att han redan tagit ett snack med sin supertalang om incidenten.

– Det var väldigt olyckligt att hon träffade Belorukova med staven. Hon gjorde det inte avsiktligt, men det hör inte hemma att veva på så som hon gjorde. Vi ska jobba på att använda armarna bättre i skejt, säger Grip.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport