Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: “I listval bestämmer en bråkdels bråkdel människor vilka som är valbara” – professor emeritus Djupsund tycker listval är odemokratiskt

Pelle Pettersson porträtt som serietidningssida med pratbubbla med texten "dags för listval?" och svaga namnteckningar i bakgrunden på ett dokument.
Pelle Pettersson ser fördelar med listval. Pelle Pettersson porträtt som serietidningssida med pratbubbla med texten "dags för listval?" och svaga namnteckningar i bakgrunden på ett dokument. Bild: Pelle Petterrson. Grafik: Lasse Grönroos politik,riksdagsval,Pelle pettersson

Köttarbetaren Pelle Pettersson från Ytteresse funderar om inte listval skulle vara ett bättre alternativ än personval. Statsvetaren Göran Djupsund berättar varför personval är mer demokratiskt.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

“Det känns som om min röst går till spillo”

Pelle Pettersson från Ytteresse tycker att det känns som att kasta bort sin röst när den kandidat man har röstat på inte kommer in.

– Varför kan inte Finland införa listval i stället för att ha direkt personval? Många gånger får man den känslan efter val att ens röst gick till spillo.

- Med ett listval skulle man ju ganska långt veta vad man får för sin röst, när kandidaterna är färdigt seedade. Finns det inte någon som är intressant eller står för värderingar som är viktiga för en själv, kan man ju byta parti, om det finns andra partier som är bättre seedade.

Kandidaten kommer först numera

Professor emeritus i statsvetenskap Göran Djupsund svarar på frågan.

– Det har funnits röster i Finland som har talat för listval, bland annat inom vänstern och Socialdemokraterna.

Men det första argumentet emot listval menar Djupsund är den förskjutning som skett under de senaste åren.

– Förr i världen när man frågade folk i undersökningar vad de bedömde först, parti eller kandidat, så svarade den stora majoriteten att man först valde parti och först efter det en lämplig kandidat inom det partiet.

I dag ser det annorlunda ut.

– Den finländska väljarkåren, i synnerhet de yngre, ser först till kandidaten eller tycker kandidat och parti är lika viktiga. Finland har alltså en tradition av att betona kandidaterna.

Djupsund tror att det ökande intresset för kandidater i stället för partier kan bero på att många anser att partierna tycker likadant i många frågor. Därför tittar vi hellre på kandidater.

– Dagens mönster är att människor inte bara har ett parti som de tittar på. Det kan vara upp till fyra partier som man tycker är fullt möjliga att rösta på. Utifrån det ser man sedan vilket av partierna som har en lämplig kandidat.

– Listval hör hemma i en tydlig uppdelning mellan höger och vänster, och den uppdelningen finns inte i dagens läge.

Göran Djupsund
Göran Djupsund. Göran Djupsund Bild: Yle/Jukka Tyni Göran Djupsund,Åbo Akademi,åbo akademi i vasa

Få bestämmer

Det andra argumentet emot listval som Djupsund vill lyfta fram är det odemokratiska i tillvägagångssättet.

– Det är en så ytterst liten krets personer som bestämmer vem som kommer in i riksdagen med listval.

Listorna upprättas av partierna själva.

– Och sedan vet vi ytterligare att de som är med och rangordnar kandidaterna på listorna är en försvinnande liten del av partimedlemmarna.

- Vi landar på en bråkdelarnas bråkdel av medborgarna som i listval bestämmer vem som sitter på en valbar plats på en lista och därmed kan bli invald.

Djupsund minns ett skräckexempel ur den tidigare statsministern i Sverige Göran Perssons självbiografi.

– Han skröt själv om hur han tog kontakt med något partidistrikt och berättade vem som skulle sitta var på listan och därmed ha möjlighet att bli invald.

– Med listval bestämmer inte väljarna vem som ställer upp för de olika partierna. I riksdagsarbetet har det betydelse också vem som representerar partiet. Därför är listval mer odemokratiskt.

Rösten inte till spillo

Att rösten är bortkastad bara för att kandidaten du har röstat på inte blir invald stämmer inte.

– Har man röstat på en kandidat från ett parti man tycker är ett bra parti, går inte rösten till spillo. Rösten kommer fortfarande partiet till gagn.

– Det blir en annan kandidat som kommer in, men det är fortfarande partiet som får ens röst.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Val