Hoppa till huvudinnehåll

Första idrottarna till friidrotts-VM valda: "De har bevisat att de förtjänar att bli valda redan nu"

Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä var en av de fyra idrottare som valdes till VM idag. Kristiina Mäkelä. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Kristiina Mäkelä (idrottare),friidrott,tresteg

Friidrottsförbundet meddelade under måndagen att man valt de första finländska idrottarna till VM i Qatar. Kristiina Mäkelä, Simo Lipsanen, Veli-Matti ”Aku” Partanen och Jarkko Kinnunen belönades med varsin VM-biljett redan nu.

– Alla fyra har under vintern klarat sina respektive VM-gränser och visat att de är i så pass bra form, att de förtjänar att väljas till VM redan nu. Att redan ha en säkrad VM-plats underlättar planeringen av tävlingssäsongen för idrottarna.

Så motiverar Kari Niemi-Nikkola, i ett pressmeddelande, beslutet att välja trestegshopparna Kristiina Mäkelä och Simo Lipsanen, samt gångarna Veli-Matti ”Aku” Partanen och Jarkko Kinnunen till VM redan nu.

Kristiina Mäkelä, som placerade sig sjätte i inomhus-EM tidigare denna vinter, var givetvis nöjd med beslutet.

– Mycket bra att få bli vald i ett så här tidigt skede, det minskar på pressen man har på sig på sommaren. Beslutet gör att jag kan satsa på att toppa formen till hösten, med tanke på att VM infaller senare än vanligt, sade hon till Yle.

Skip Instagram post

Både Mäkelä och Lipsanen har överskridit VM-gränserna med varsitt finländskt inomhusrekord.

Veli-Matti Partanen placerade sig häromdagen på en andra plats i en tävling i slovakiska Dudince. Partanen avverkade 50 kilometer på tiden 3.46.54.

– På så här långa distanser är det viktigt att få ett tidigt besked, så att man i lugn och ro kan fokusera på träningen, kommenterade 27-åringen i förbundets pressmeddelande.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Tänään julkaistiin ensimmäiset valinnat yleisurheilun maailmanmestaruuskisoihin Dohaan 28.9.-6.10. Minulla on kunnia olla ensimmäisten valittujen joukossa ja saan edustaa Suomea neljännen kerran MM-kisoissa. Kiitokset luottamuksesta ja valinnasta. Aikainen valinta luo rauhaa valmistautumiseen ja suunnitelmat voi tehdä täysin MM-kisan ehdoilla. Hyvää uutta viikkoa kaikille😊💙 📸@anselmusath Anselmus.net ▪️ The first representants for team Finland in the World Championships in Athletics in Doha 28.9-6.10 were announced today. I have the honor to be among the firsts to be selected and will be representing Finland for the 4th time in the World Championships. Thank you for the trust and selection. The early selection enables me to prepare in peace and allows me to make plans depending entirely on the World Championships. Have a good new week everyone!😊💙 ▪️ #roadtodoha #worldathleticschampionships #yleisurheilu #athletics #trackandfield #leichtathletik #athlete #racewalking #kilpakävely #teamfinland #urheilu

A post shared by Aku Partanen | Yleisurheilija (@akupartanen) on

Jarkko Kinnunen blev sjätte i samma tävling med tiden 3.51.16.

Friidrotts-VM i Doha i Qatar arrangeras 27.9-6.10.2019. Det finländska VM-laget fylls med fler idrottare i juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport