Hoppa till huvudinnehåll

Första idrottarna till friidrotts-VM valda: "De har bevisat att de förtjänar att bli valda redan nu"

Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä var en av de fyra idrottare som valdes till VM idag. Kristiina Mäkelä. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Kristiina Mäkelä,friidrott,tresteg

Friidrottsförbundet meddelade under måndagen att man valt de första finländska idrottarna till VM i Qatar. Kristiina Mäkelä, Simo Lipsanen, Veli-Matti ”Aku” Partanen och Jarkko Kinnunen belönades med varsin VM-biljett redan nu.

– Alla fyra har under vintern klarat sina respektive VM-gränser och visat att de är i så pass bra form, att de förtjänar att väljas till VM redan nu. Att redan ha en säkrad VM-plats underlättar planeringen av tävlingssäsongen för idrottarna.

Så motiverar Kari Niemi-Nikkola, i ett pressmeddelande, beslutet att välja trestegshopparna Kristiina Mäkelä och Simo Lipsanen, samt gångarna Veli-Matti ”Aku” Partanen och Jarkko Kinnunen till VM redan nu.

Kristiina Mäkelä, som placerade sig sjätte i inomhus-EM tidigare denna vinter, var givetvis nöjd med beslutet.

– Mycket bra att få bli vald i ett så här tidigt skede, det minskar på pressen man har på sig på sommaren. Beslutet gör att jag kan satsa på att toppa formen till hösten, med tanke på att VM infaller senare än vanligt, sade hon till Yle.

Öppna Instagram-inlägget

Både Mäkelä och Lipsanen har överskridit VM-gränserna med varsitt finländskt inomhusrekord.

Veli-Matti Partanen placerade sig häromdagen på en andra plats i en tävling i slovakiska Dudince. Partanen avverkade 50 kilometer på tiden 3.46.54.

– På så här långa distanser är det viktigt att få ett tidigt besked, så att man i lugn och ro kan fokusera på träningen, kommenterade 27-åringen i förbundets pressmeddelande.

Öppna Instagram-inlägget

Jarkko Kinnunen blev sjätte i samma tävling med tiden 3.51.16.

Friidrotts-VM i Doha i Qatar arrangeras 27.9-6.10.2019. Det finländska VM-laget fylls med fler idrottare i juli.