Hoppa till huvudinnehåll

HUS och THL slår larm om ovanligt många fall av hiv hos sprutnarkomaner

Sprutor, en pulverpåse och en sked. I bakgrunden en person som spänner ett band runt överarmen.
Sprutor, en pulverpåse och en sked. I bakgrunden en person som spänner ett band runt överarmen. Bild: Mostphotos beroende,heroin,kokain,hälsa,injektioner,nålar,sprutor,narkotika,knarkare,drogmissbruk,missbruk,rusmedel,Lågtryck,Crack,knark

Vårdbranschen oroar sig för att hivviruset igen blir vanligare bland sprutnarkomaner. Inom huvudstadsregionen har man på bara ett halvt år påträffat hiv hos fyra sprutnarkomaner.

Läget betecknas som exceptionellt eftersom man bara konstaterat hiv hos två narkomaner under de tidigare fem åren.

Infektionsavdelningen på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS och Institutet för hälsa och välfärd THL utreder läget tillsammans med kommunerna i regionen.

Hiv-testen ska bli fler och utdelningen av rena sprutor ska effektiveras, heter det i ett pressmeddelande.

Alarmerande fynd

HUS och THL betecknar hiv-fynden nu som alarmerande. Varje år konstateras över 1 000 fall av C-hepatitsmitta - merparten av dem har smittats på grund av bruk av gemensamma nålar.

Eftersom hiv och C-hepatit smittar på samma sätt finns det skäl att vara orolig för att också hiv sprider sig.

Hivviruset
Hivviruset Bild: CDC / C. Goldsmith, P. Feorino, E. L. Palmer, W. R. McManus hivvirus

Rena nålar ett måste

För 20 år sedan drabbades 250 personer i huvudstadsregionen av HI-virus efter att ha injicerat narkotika intravenöst. Då fick man bukt med situationen genom ökad provtagning, rådgivning och ökad tillgång till rena sprutor.

Vården av hiv-positiva har förbättrats enormt de senaste åren. I de fall där vården lyckas är den förväntade livslängden lika lång som hos friska personer och hiv-positiva för inte heller smittan vidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen