Hoppa till huvudinnehåll

Kenyan tilldelades priset som världens bästa lärare - han ger största delen av sin lön till de fattiga

Peter Tabichi är franciskanmunk och var klädd i Franciskanordens kåpa då han tog emot sitt pris på en gala i Dubaipå söndagen.
Peter Tabichi är franciskanermunk och var klädd i Franciskanordens kåpa då han tog emot sitt pris på en gala i Dubai på söndagen. Peter Tabichi är franciskanmunk och var klädd i Franciskanordens kåpa då han tog emot sitt pris på en gala i Dubaipå söndagen. Bild: AFP / Lehtikuva lärare,pris (belöning),Kenya

Världens bästa lärare Peter Tabichi arbetar i en avlägsen by i Riftdalen i Kenya. Tack vare honom kan hans fattiga skola konkurrera med landets bästa skolor i naturvetenskap. Varje månad skänker han 80 procent av sin lön till fattiga.

Franciskanermunken Peter Tabichi, 36, tilldelades på söndagen Global Teachers Prize på en gala i Dubai. 10 000 kandidater och nio finalister konkurrerade om priset på en miljon dollar.

Tabichi flög för första gången då han reste till prisgalan i Dubai.

Tabichi undervisar i matematik, fysik och kemi i en skola i den avlägsna byn Pwani, i Nakuru i Kenya. Hans elever är mellan 11 och 16 år gamla flickor och pojkar. En tredjedel av dem är föräldralösa eller saknar den ena föräldern.

Byn är fattig och 95 procent av hans elever kommer från fattiga familjer där det ofta råder brist på mat. Många av Tabichis elever måste gå 6-7 kilometer i svår terräng för att ta sig till skolan.

Måste resa till en annan ort för att ladda ner undervisningsmaterial

Ofta trängs 70-80 elever i varje klassrum. Det finns en lärare per 58 elever i Tabichis skola.

I skolan finns bara en dator och uppkopplingen till internet är så usel att Tabichi måste resa till ett internetcafé på en annan ort för att ladda ner undervisningsmaterial.

Trots alla de här svårigheterna har Tabichi lyckats öka antalet elever vid sin skola och deras engagemang och prestationer har förbättrats radikalt. Speciellt flickorna har blivit fler och allt framgångsrikare i hans skola, enligt prisjuryn.

Jag är här bara tack vare det som mina elever har åstadkommit.

Tabichis elever har deltagit i och vunnit både nationella och internationella tävlingar i matematik och naturvetenskap. De har, bland annat, hittat på sätt att utvinna elektricitet med hjälp av lokala växter och de har utvecklat en apparat som ska hjälpa blinda att mäta olika objekt.

- Det här priset är inte ett erkännande till mig utan till den här fantastiska kontinentens unga människor. Jag är här bara tack vare det som mina elever åstadkommit, sade Tabichi.

- De unga människorna i Afrika kommer inte längre att hållas tillbaka av låga förväntningar. Afrika kommer att fostra vetenskapsmän, ingenjörer och företagare vars namn kommer att kännas igen över hela världen. Och flickor kommer att bli en central del av den här historien, tillade Tabichi.

Källor: AFP, AP, BBC, globalteacherprize.org

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes