Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Westö ger ut två nya böcker och byter förlag från Schildts & Söderströms till Förlaget M

Kirjailija Kjell Westö
Kjell Westö. Kirjailija Kjell Westö Bild: Ilmari Fabritius Kjell Westö,författare

Författaren Kjell Westö meddelar på sin offentliga Facebooksida att han kommer ut med två nya böcker och samtidigt byter förlag från Schildts & Söderströms till Förlaget M.

En brevväxlingsbok med den finska författaren Juha Itkonen kommer ut i augusti och en annan roman är planerad att komma ut hösten 2020, bägge på Förlaget M.

Schildts & Söderströms har varit Kjell Westös förlag sedan 2012, efter fusionen mellan förlagen Söderströms och Schildts.

Westö uppger i Facebookinlägget att han vill förklara sig innan böckerna dyker upp i förlagskatalogerna, och han poängterar att samarbetet med Schildts & Söderströms fungerat bra.

Istället hänvisar Westö till att han har goda vänner vid bägge förlagen - och att han fann situationen djupt olustig då förlaget grundades 2015 och han tvingades välja mellan dem.

- När fusionsförlaget Schildts&Söderströms år 2015 miste några av sina bästa förläggarkrafter samt en stor mängd framstående författare, och när dessa krafter blev stommen i det nygrundade Förlaget, skedde förändringen inte utan split, agg och sårade känslor på båda sidor. Det fanns kanske författare som tyckte att valet mellan de två förlagen var lätt, men jag tror inte att jag var den enda som fann situationen djupt olustig. Jag hade urgamla vänner på bägge sidor, människor jag känt och umgåtts med och jobbat med sedan 1980-talet, skriver Westö på sin Facebooksida.

I samband med att Förlaget M grundades 2015 så beslöt en hel del namnstarka författare att byta förlag. Bland annat Claes Andersson, Monika Fagerholm,Tua Forsström, Ulla-Lena Lundberg, Hannele Mikaela Taivassalo, Märta Tikkanen och Maria Turtschaninoff valde det nygrundade Förlaget M.

Förlagsredaktörerna Sara Ehnholm Hielm och Tapani Ritamäki, som tidigare arbetat vid Schildts & Söderströms, flyttade över till Förlaget M.

Samarbetet med S &S har fungerat bra

Westö poängterar att ingenting gick fel med i samarbetet med Schildts & Söderströms.

- Jag hade en fantastisk utgivningshöst och -vinter med "Den svavelgula himlen" på S & S, stödet från förlaget var hundraprocentigt. Jag vill särskilt nämna Anna Friman, som var förläggare för boken och gjorde ett ypperligt jobb, skriver Westö.

Jag kunde helt enkelt inte välja mellan mina gamla vänner, som nu hade blivit fiender sinsemellan― Kjell Westö

Westö skriver att nu ser fram emot att arbeta tillsammans med sin gode vän, förläggare Tapani Ritamäki på Förlaget.

-Tapani Ritamäki och jag har jobbat ihop ända sedan de avlägsna 1990-talsmorgnar då vi - efter att ha jobbat hela natten - körde Ny Tids sidor till busstationen för vidaretransport till Björneborg, där tidningen skulle sättas och tryckas. Jag ville inte sluta göra böcker i samarbete med honom, skriver Westö.

Kjell Westö skriver också att valet inte handlar om att få högre royaltyprocenter, utan beslutet han fattat handlar enbart om var böckerna ska komma ut.

Alla av Westös gamla böcker kommer fortsättningsvis att ges ut på Schildts & Söderströms.

- Jag vill fortsättningsvis ha god arbetskontakt och vänskapliga förbindelser också med dem, säger Westö.

Läs också