Hoppa till huvudinnehåll

Markku Kanerva utlovar förändringar mot Armenien: "Vi underskattar ingen motståndare"

Markku Kanerva på en presskonferens.
Markku Kanerva på en presskonferens. Bild: EPA-EFE/AL​BERTO LANCIA Markku Kanerva

Finlands herrlandslag i fotboll har lagt förlusten mot Italien bakom sig. Till morgondagens match mot Armenien utlovar huvudtränaren Markku Kanerva förändringar, samtidigt som han såg en hel del positivt i matchen mot Italien.

Kvalet till fotbolls-EM 2020 inleddes för Finlands del med en 0–2-förlust mot borta mot Italien. Lagkaptenen Tim Sparv ansåg till exempel att Finland nog gjorde vad man kunde, men att Italien tog en rättvis seger.

Även Markku Kanerva erkänner idag att man inte kunde rå på italienarna.

– Tyvärr klarade vi inte av att besegra Italien, men jag är nöjd med den segervilja som spelarna utstrålade i matchen. Laget gav allt och nu lägger vi fokus på att åka hem från Armenien med en seger i bagaget, förklarar Kanerva för Yle.

– Vi underskattar ingen motståndare.

Hoppa över Twitterpostning

Förändringar utlovas

Armenien är naturligtvis ett helt annat slags motstånd än Italien och Markku Kanerva säger att en del förändringar kommer att ske. Den korta återhämtningstiden kan även komma att påverka laguttagningen.

– En del förändringar är nog på kommande. För det första funderar jag alltid på vilka taktiska förändringar som är på sin plats. Till denna match måste vi därtill ta hänsyn till spelarnas återhämtning, vi har data på spelarnas fysiska belastning från förra matchen, resonerar 54-åringen.

Mot Italien spelade Finland med formationen 5–4–1, vilket enligt Kanerva fungerade bra. Morgondagens formation avslöjar han ändå inte.

Anfallaren Lassi Lappalainen har drabbats av flunsa. Tjugoåringens deltagande i morgondagens match är för tillfället oklart.

Lassi Lappalainen i närkamp med Italiens Cristiano Piccini.
Lassi Lappalainen gjorde ett inhopp mot Italien. Lassi Lappalainen i närkamp med Italiens Cristiano Piccini. Bild: imago images / DeFodi/ All Over Press Lassi Lappalainen

Mkhitaryan är inblandad i det mesta

Den stora stjärnan i det armeniska landslaget är mittfältaren Henrikh Mkhitaryan, som till vardags lirar i Arsenal. Kanerva förutspår att mycket av hemmalagets spel imorgon kretsar kring Mkhitaryan.

– Han är en central del av Armeniens offensiv, det är nog ett faktum att det är via honom som deras anfall ofta går. Även deras yttrar är farliga.

Hnerikh Mkhitaryan driver med bollen.
Henrikh Mkhitaryan. Hnerikh Mkhitaryan driver med bollen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Henrich Mchitarjan

Kanerva lyfter också fram några svagheter hos Armenien som måste utnyttjas.

– I och med att de har ganska långsamma mittbackar, så måste vi utmana deras försvarslinje aktivt. Dessutom ska vi satsa på att snabbare vända spelet. Armenien har även sett sårbart ut i fasta situationer, påpekar landslagslotsen.

– Vi måste förbättra oss från i lördags.

Finland spelar sin andra match i EM-kvalet imorgon i Jerevan klockan 19:00.

Läs mera:

Petteri Forsell spelar i den polska ligan.

Yle Sportens podd vill ha in Petteri Forsell i öppningselvan mot Armenien: "I honom får man en spelare som kan göra det lilla extra"

Förändringar både i taktiken och i personalen – det efterlyser två tidigare landslagsprofiler i veckans avsnitt av Yle Sportens podd, som hänger kvar vid temat EM-kvalet i fotboll inför tisdagens bortamatch i Jerevan. Veckans gäster är Daniel Sjölund från IFK Mariehamn och tränaren Jonas Portin från FF Jaro.

Läs också