Andra stadiet är dyrt och flera hundra unga demonstrerade nyligen för att utbildningen ska bli avgiftsfri. Elevhandledare Maarit Munkki bekräftar att det finns elever som planerar välja bort gymnasiet för att det är dyrt. Hon jobbar i Nagu och där det inte bara handlar om att skolan kostar - det innebär ofta också att flytta hemifrån som 16-åring.
- De flesta eleverna från Nagu väljer de närmaste yrkesutbildningarna antingen i Pargas eller i Karis säger Maarit Munkki som som är elevhandledare i Nagu.

För de som väljer gymnasiet sår valet mellan Pargas svenska gymnasium eller Katedralskolan i Åbo. De som väljer Pargas kan bo hemma men de får långa skolresor.
Alla andra måste flytta.
Maarit är också elevhandledare i Korpo och Houtskär som ligger ännu längre ut i skärgården.
- Eleverna från hela yttre skärgården måste flytta hemifrån efter nian. En del börjar studera på Åland, säger hon.
En del tycker att det är lättare att välja någon yrkesexamen och skippa gymnasiet.
Som elevhandledare ger hon råd om att eleverna ska ta sig utanför sin egen ö.
- Istället för att jobba fem dagar i pappas firma ska de besöka olika skolor och redan på åttan jämföra om det är el eller bygg de vill studera. Då har man lättare på nian att prova de andra alternativen och på det sättet sedan kunna ta en titt på stora världen.
Gymnasiet är ett dyrt val eftersom enbart läromedlen, som är en del av kostnaderna, har en slutsumma på cirka 2500 euro. Utöver det kommer kostnaderna för att flytta och bo borta hemifrån.
- De flesta hittar ett sätt att klara sig men jag haft elever och föräldrar som har varit bekymrade över hur de ska klara allt det här. En del tycker att det är lättare att välja någon yrkesexamen och skippa gymnasiet, säger hon.
Hon uppmuntrar också eleverna att söka stipendier.
Långa skoldagar och ekonomiskt tufft
- Jag har tänkt gå lilla Hanken i Åbo till merkonom och då skulle jag flytta. Antagligen till Pargas har vi tänkt, säger Sanni Ekblad, årskurs 9.
Hon tror att det blir ekonomiskt tufft.
- Jag tror att det kommer att bli tajt men tror att allt kommer att lösa sig om jag får mammas hjälp.
Ellinor Winqvist i årskurs 8 siktar på Pargas svenska gymnasium. Hon ska bo kvar i Nagu och pendla. Det betyder långa skoldagar.
- Ungefär att man åker med fem i sju-bussen och kommer hem fyra eller fem på eftermiddagen.

- Man måste väl kunna allting själv, jag får ju inte hjälp av mamma mer sedan, säger Cindy Henriksson, årskurs 9.
Vincent Andersson i årskurs 8 kan bo hemma om det går som han planerat, att fortsätta i Pargas gymnasium.
- Jag har funderat på att studera något med lantbruk för vi har gård hemma. Men mina föräldrar vill att jag går gymnasiet först, säger han.
Gåvoönskemål: påslakan och vattenkokare
Det är ett stort steg att flytta hemifrån som 16-åring.
- Det är det. Det ska vara väl förberett både av föräldrar och elever. Eleverna här önskar sig kanske påslakan och vattenkokare redan som konfirmationspresent, lite annat än på övriga håll kanske.
- I skolan funderar vi över budget, fyller i bostadsstödsansökan, skriver ner och börjar fundera över allt vad det innebär. Vi uppmuntrar också eleverna och deras föräldrar att speciellt under nian ta en kväll i veckan där eleverna lagar korvsoppa eller spagetti bolognese, enkla vanliga maträtter, säger hon.

Maarit har själv sex barn som har flyttat hemifrån vid 16-års ålder.
- De barn som växer upp i skärgården blir självständiga och duktiga, de tar i saker och har från början tagit inställningen att de ska ut i stora världen. Därför har vi övat laga mat och tvätta byk på egen hand. Vi har också skaffat allt det nödvändiga, nästan som om de skulle vara vuxna redan, säger hon.
Träffa Nagueleverna och se en större helhet om vår jämlika -eller ojämlika- skola i Närbild på Yle Fem, måndag 25.3 klockan 20 (repris tisdag 26.3 klockan 11), eller på Arenan: