Hoppa till huvudinnehåll

Oklart vem som bildar regering i Thailand - Förra premiärministern i exil: "Valet var manipulerat"

Thaksin Shinawatra
Den förra premiärministern Thaksin Shinawatra befinner sig i exil. Thaksin Shinawatra Bild: AFP / Lehtikuva Thailand,Thaksin Shinawatra

Det ser ut som om inget av de största partierna i Thailand får egen majoritet efter parlamentsvalet.

Den exakta mandatfördelningen är inte klar, och det är oklart när hela det officiella resultatet blir färdigt.

Den thailändska militärjuntans stödparti anser sig ha segrat. Samtidigt meddelar oppositionspartiet Pheu Thai att regeringsförhandlingar har inletts med andra partier som motsätter sig juntan.

Den förra premiärministern Thaksin Shinawatra, som befinner sig i exil, har meddelat att hans parti har börjat förhandla med andra anti-juntapartier för att försöka bilda regering.

"Manipulerat val"

Samtidigt säger Thaksin Shinawatra i en opinionskolumn i New York Times att den styrande miltärjuntan har manipulerat valresultatet.

- Jag har vetat att den styrande juntan i Thailand vill sitta kvar vid makten, men jag kan inte förstå att juntan var beredd att gå så här långt i manipuleringen av valet i söndags, säger Shinawatra.

Parlamentsvalet i Thailand var det första sedan miltärjuntan tog över makten år 2014.

Läs mera:

Första thailändska valet efter militärkuppen överskuggas av kungen och juntan - unga på sociala medier kan ändå avgöra valet

Thailand håller på söndagen sitt första parlamentsval sedan militärkuppen för fem år sedan då den folkvalde premiärministern Yingluck Shinawatra avsattses och tvingades i landsflykt. Den styrande militärjuntan har infört strikt censur och lagar som gynnar militärstödda partier, men oppositionen vädrar ändå morgonluft.

Läs också