Hoppa till huvudinnehåll

Över 20 000 röster flyter i Vasa valkrets – valkvällen blir spännande

Grafik som visar stödet för partierna i februari.
Grafik som visar stödet för partierna i februari. partier

De fyra riksdagsledamöterna som inte ställer upp för omval lämnar efter sig ett stort antal röster i Vasa valkrets. Men exakt hur mandaten kommer att fördela sig är för tidigat att sia om.

Den gångna valperioden innebar flera stora förändringar för Vasa valkrets. De största överraskningarna var att SFP inte kom med i regeringen och att Sannfinländarnas grupp på tre ledamöter från valkretsen försvann helt och hållet.

Grafik om Vasa valkrets.
Grafik om Vasa valkrets. Bild: YLE val

Fyra av de sittande riksdagsledamöterna från valkretsen ställer inte upp för omval.

Tillsammans lämnar Mats Nylund (SFP), Maria Tolppanen (SDP), Harry Wallin (SDP) och Vesa-Matti Saarakkala (Blå) hela 23 802 röster efter sig.

Centern störst i Vasa valkrets

Valkretsens ledamöter fördelar sig i dag som så att Centern har fem, SFP och SDP tre vardera, Samlingspartiet och Blå framtid två ledamöter vardera och Kristdemokraterna har en ledamot.

Det största partiet i Vasa valkrets är Centern. Nationellt är stödet från Centern i de senaste opinionsmätningarna långt ifrån rekordnoteringarna inför valet 2015.

Centerns flaggor.
Centerns flaggor. Bild: Ingemo Lindroos. centern

I Vasa valkrets är partiet ändå starkt och Centerfolket oroar sig inte.

Mellersta Österbotten och Södra Österbotten hör till Centerns starkaste fästen och stödet för Centern i Vasa valkrets blev i valet 2015 hela 27 procent.

Det är regeringsansvaret som tynger Centerstödet på riksplanet. Men statsvetaren Claus Stolpe vid Åbo Akademi i Vasa tror att Centern kan lyckas stoppa den negativa trenden.

Alla nuvarande Centerledamöter ställer upp för omval

Det som gör Centern intressant inför det här valet är att alla de fem nuvarande Centerledamöterna från valkretsen är uppställda också nu.

Såväl Lasse Hautala, Mikko Savola, Antti Kurvinen, Tuomo Puumala som näringsminister Mika Lintilä kandiderar igen.

Men det betyder inte att de här fem skulle sitta säkert. Strax bakom kommer Pasi Kivisaari som på allvar siktar på att bli vald den här gången. I valet 2015 fick han över 5 000 röster.

Frågar man Centerkretsen är man övertygade om att man kommer att få ihop till hela sex platser.
- Min bedömning är att de inte lyckas få ihop till sex mandat, säger Stolpe.

Statsvetaren Claus Stolpe
Claus Stolpe Statsvetaren Claus Stolpe Bild: Sus productions satir,Claus Stolpe,humor,politisk humor

I andra analyser nämns Antti Kurvinen som den av Centerns ledamöter som löper störst risk att falla ur riksdagen om Kivisaari lyckas ta sig in.

SFP vill ta tillbaka det fjärde mandatet i Vasa valkrets

Svenska folkpartiet har haft en omvälvande valperiod.

Chocken var stor när partiet inte dög för medverkan i Juha Sipiläs regering och man fick snabbt finna sig och fann sig i rollen som oppositionsparti efter nära 40 år i regering.

SFP har drivit en måttfull oppositionspolitik men visade klorna i frågan om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus.

Nu är siktet inställt inte bara på regeringsmedverkan utan också på att ta tillbaka det fjärde mandatet i valkretsen.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand ställer båda upp för omval. De här två stod för nära hälften av SFP:s röster i det förra valet och bägge står starka inför också det här valet.

Anna-Maja Henriksson i programmet Morgonettan i TV! lördagen den 23 februari 2019.
Både partiordförande Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand ställer upp för omval. Anna-Maja Henriksson i programmet Morgonettan i TV! lördagen den 23 februari 2019. Anna-Maja Henriksson

Avgående Mats Nylund har varit böndernas representant och en klar och tydlig efterträdare finns inte.

SLC-ordföranden, lantbrukaren Niclas Sjöskog, SU-ordföranden Christoffer Ingo och företagaren, lantbrukaren Anders Norrback konkurrerar alla delvis om samma röster.

SFP:s Mats Nylund vid dörren till sitt arbetsrum i riksdagen.
SFP:aren Mats Nylund ställer inte upp för omval. SFP:s Mats Nylund vid dörren till sitt arbetsrum i riksdagen. Bild: Yle/Kristofer Andersson Mats Nylund,Svenska folkpartiet i Finland,riksdagen,riksdagsledamöter

Störst förändringar i Sannfinländarnas riksdagsgrupp

Delvis i samma vatten fiskar också Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. I valet 2015 var Ollikainen på håret att bli invald och kom på plats 17 i valkretsen.

Den största förändringen under valperioden har ändå skett i Sannfinländarnas riksdagsgrupp. I valet 2015 fick partiet in tre ledamöter från Vasa valkrets: Maria Tolppanen, Vesa-Matti Saarakkala och Reijo Hongisto.

Tolppanen avslutade sin sejour i Sannfinländarna redan ett år efter valet och gick tillbaka till sitt gamla parti Socialdemokraterna.

Samtidigt gick Saarakkala och Hongisto över till Blå framtid i samband med splittringen av den sannfinländska riksdagsgruppen år 2017.

"Kan vara svårt för Sannfinländarna att få in en ledamot från Vasa valkrets"

I valet 2015 fick Sannfinländarna ihop 38 964 röster och ingen av de då invalda ställer alltså upp för omval.

Sannfinländarna har medvind i opinionsundersökningarna men det kan ändå vara svårt för dem att få in en ledamot från valkretsen.

Stolpe nämner Mauri Peltokangas i Kaustby som uppnått en del popularitet på sociala medier.
- Jukka Mäkynen från Vasa är kanske partiets främsta hopp i valkretsen, säger Stolpe.

Samlingspartiet litar på Paula Risikko

Inom Samlingspartiet litar man på Paula Risikko.

I egenskap av riksdagens talman har hon i huvudsak porträtterats i ett positivt ljus, vilket man inte kan säga om den andra samlingspartisten från valkretsen, nämligen Susanna Koski.

Även Koski siktar på omval, men många är redo att slå vad om att hennes riksdagskarriär blir vid en period.

Susanna Koski valtiosalissa eduskunnassa.
Susanna Koski siktar på omval. Susanna Koski valtiosalissa eduskunnassa. Bild: Jussi Koivunoro / YLE Susanna Koski

Koski har fått bli syndabock för att Vasa centralsjukhus inte fick omfattande jour.

Den här besvikelsen syntes tydligt i kommunalvalet 2017, och kanske är det därför som Koski nu i första hand friar till konservativa väljare på landsbygden.

Men det intressantaste med Samlingspartiet i Vasa valkrets inför det här valet är enligt Stolpe den stora mängden kandidater i Vasa.

- Det här är något av ett extremfall, då Samlingspartiet har fyra, fem starka kandidater i Vasa. Redan två starka kan göra att de kannibaliserar på varandras stöd, säger Stolpe.

Samlingspartisten Tommi Mäki förväntas locka unga väljare

Tommi Mäki kommer säkert att få med sig en del röster från sin hemort Ilmajoki och i Vasa förväntas han locka främst unga väljare.

Marko Heinonen har varit en stabil kraft i Samlingspartiet i många år och i ett sent skede anmälde sig dessutom tidningen Pohjalainens chefredaktör Toni Viljanmaa som kandidat.

Den klara gallupettan just nu är Socialdemokraterna och valkretsens röstdrottning 2015 heter Jutta Urpilainen (11 627 röster).

Socialdemokraterna ser gärna att hon fortsätter som röstdrottning och hennes stöd torde räcka till förnyat förtroende också i det här valet.

Sjukhusfrågan gav Berg ett lyft i kommunalvalet - räcker det till riksdagen?

Harry Wallin från Seinäjoki fortsätter däremot inte och vem som ska axla hans mantel är oklart.

- Många av de som röstade på Harry Wallin röstade på honom uttryckligen för hans person, inte för partiet, säger Claus Stolpe.
Social- och hälsovårdsdirektören Harri Jokiranta i Seinäjoki är en av dem som ska försöka locka väljare i Seinäjoki att rösta på SDP.

I kommunalvalet tog Kim Berg i Vasa ett stort antal röster och efter det har han varit synlig i såväl sjukhusfrågan som fusionsdiskussionen mellan Vasa och Korsholm.

Kim Berg.
Kim Berg Kim Berg. Bild: Yle/Johanna Ventus Kim Berg,Vasa

- Sjukhusfrågan gav Berg ett lyft i kommunalvalet men räcker det ända till riksdagen, frågar Stolpe.

Matias Mäkynen i Vasa har gjort bra ifrån sig i kommunalvalet och ställde upp också i det förra riksdagsvalet.

På finlandssvenskt håll förväntas också FSD-ordföranden Viktor Kock locka en hel del väljare.

Kristdemokraten Peter Östman saknar klara utmanare

Kristdemokraterna har för närvarande en ledamot från valkretsen, Peter Östman, och han ställer upp för omval. Någon klar utmanare för Östman finns inte i det här valet och hans omval torde kunna betecknas som säkert.

Peter Östman.
Peter Östman Peter Östman. Bild: Tapio Luoma-aho Larsmo,östman

Vänsterförbundet och de gröna försöker utmana de större partierna så gott de kan. Nationellt har trenden varit positiv för bägge de senaste åren, men i den borgerligt dominerade Vasa valkrets har det gått trögare.

De gröna är ändå sporrade av sitt goda resultat i kommunalvalet. Merparten av kandidaterna är också sådana som gjort väl ifrån sig i kommunalvalet, till exempel Laura Ala-Kokko i Vasa.

I riksdagsvalet 2015 fick de gröna 6136 röster i Vasa valkrets.

Vänsterförbundet förlitar sig på starka namn

Vänsterförbundet förlitar sig också på starka namn från kommunalpolitiken, till exempel Anneli Lehto i Vasa och Lisen Sundquist i Jakobstad.

- Det är viktigt att komma ihåg i sammanhanget att ett parti behöver ungefär 13 000 röster för att få in en kandidat i valkretsen. Bägge partier borde alltså mer eller mindre fördubbla sina väljarunderstöd. Men det blir intressant att se om de gröna får fler röster än Vänsterförbundet, säger Stolpe.

För Blå framtid är det här riksdagsvalet partiets första. I Vasa valkrets är partiet i valförbund med Medborgarpartiet och tillsammans fick man ihop till en full lista.

Raimo Vistbacka ett överraskningsnamn

Den stora överraskningen här var att Raimo Vistbacka ställer upp. Vistbacka var under många år en av få riksdagsledamöter för Sannfinländarna, innan partiet blev stort i valet 2011.

Raimo Vistbacka satt 24 år i riksdagen först för Landsbygdspartiet och sedan efterföljaren Sannfinländarna.
Raimo Vistbacka Raimo Vistbacka satt 24 år i riksdagen först för Landsbygdspartiet och sedan efterföljaren Sannfinländarna. Bild: Yle / Dan Ekholm Raimo Vistbacka,Sannfinländarna

Förhoppningen är att Vistbacka ska plocka upp en del av rösterna som Vesa-Matti Saarakkala lämnar efter sig, samt locka väljare från Sannfinländarna.

- Han kandiderar för att partiet ska komma upp till 12-13 000 röster som krävs för att få in en kandidat. Vistbacka har inte suttit i riksdagen på åtta år, så en del av väljarna har säkert hunnit glömma honom, säger Stolpe.

Artikeln baserar sig på Yle Pohjanmaas artikel av Terhi Varjonen. Artikeln är översatt och bearbetad av Filip Stén.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten