Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för bluffsamtal från utländska +44-nummer - 5 miljoner euro har redan gått upp i rök på ett år

Närbild på dator och smarttelefon.
Närbild på dator och smarttelefon. Bild: Yle / Laura Mainiemi smart phone

Polisen i Finland har redan fått över 100 brottsanmälningar om placeringsbedrägerier som kan kopplas till samtal från utländska telefonnummer.

I de fall som polisen känner till har finländare blivit lurade på nästan fem miljoner euro på bara ett år. Det här avslöjar polisen i ett pressmeddelande.

Kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen berättar hur det börjar:

- Den som ringer säger sig företräda ett utländskt företag och ställer frågor om förmögenhet. Personen erbjuder möjlighet att placera pengar i ett utländskt företag där den förväntade avkastningen är avsevärd.

Svenska Yle rapporterade också om det här fenomenet i februari. Då berättade vi bland annat om "Mikael" som hade blivit lurad på cirka 200 000 euro.

En närbild på en man som talar i en mobiltelefon. Mobilen och mannens hand täcker hans öra.
En närbild på en man som talar i en mobiltelefon. Mobilen och mannens hand täcker hans öra. Bild: Mostphotos/ Caj Lindskoug telefoner,smarttelefoner,mobiltelefoner,Mobiltelefoner och -apparater,Mobiltelefon,samtal,telefonsamtal,Problem med telefonsamtal

Enligt Leponen ombes offret betala in den summa hen tänkt placera på ett utländskt bankkonto eller till en tjänst för växling av virtuella valutor. Den första summan är vanligtvis 200-300 euro.

Att dubblera avkastningen är ett trick för att få offret på kroken

- I några fall har offren snabbt fått tillbaka en summa som är dubbelt så stor och fått veta att det är avkastning för placeringen, säger Leponen.

Men det här är bara bedrägeri. Att dubblera "avkastningen" är ett trick för att få offret på kroken, säger Leponen.

En del finländare har till och med tagit lån för att kunna placera pengar, säger polisen.

Viidenkymmenen euron seteleitä
Viidenkymmenen euron seteleitä Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,sedlar,Eurosedlar,50 euro note,valutor,ekonomi,lön,Köpkraft

Leponen uppmanar till stor försiktighet

- Bedrägerisamtalen kommer till människor i alla åldrar och var och en ska alltså vara på sin vakt. Man ska aldrig överföra pengar till främmande personer eller organisationer om man inte känner till bakgrunden väldigt noga. Om erbjudandet låter för bra för att vara sant, är det sannolikt inte sant.

Bedrägerisamtalen kommer till människor i alla åldrar och var och en ska alltså vara på sin vakt

En del av offren har uppmanats att installera ett fjärråtkomstprogram. Med det har brottslingarna kommit in i offrets dator och kunnat disponera offrets dator.

Med fjärråtkomsten har förövarna kunnat följa med betalningstransaktioner och göra betalningar på offrets vägnar.

Om du misstänker att du blivit lurad ska du göra en polisanmälan på nätet med den elektroniska blankett som finns där eller hos den lokala polisen på polisstationen.