Hoppa till huvudinnehåll

Teräväinen agerade olycksgubbe, Rantanen fortfarande ur spel – men både Carolina och Colorado ändå ett steg närmare Stanley Cup-slutspel

Teuvo Teräväinen, Dougie Hamilton och Sebastian Aho firar.
Carolina fick fira till slut (arkivbild). Teuvo Teräväinen, Dougie Hamilton och Sebastian Aho firar. Bild: Jacob Kupferman/CSM/REX/All Over Press Sebastian Aho,Teuvo Teräväinen,Dougie Hamilton

2–1. 2–1. Siffrorna mellan Carolina och Montreal samt Chicago och Colorado stod sig identiska efter förlängning under nattens NHL-omgång. Carolina tog med andra ord två poäng och Colorado en, men bägge två befäste sina ställningar i ligatabellen.

Några finländska poäng blev det inte under nattens NHL-omgång, men såväl Sebastian Ahos och Teuvo Teräväinens Carolina Hurricanes som Mikko Rantanens Colorado Avalanche tog ett steg mot en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Carolina stod värd för Montreal under nattens NHL-omgång och hade stora problem att komma igång. Canadiens Paul Byron hade satt 1–0 med fem minuter kvar av den första perioden och ledningen såg ut att hålla hela vägen.

Men med lika många minuter kvar av den tredje perioden satte Trevor van Riemsdyk kvitteringen. I förlängningen var det sedan rookien Andrej Svetjnikov som steg fram och pangade in segermålet.

– Vi hade turen på vår sida i dag. Det kändes som en match där det skulle behövas lite av tur för att överlista Carey Price. Han är en otrolig målvakt, säger målskytten van Riemsdyk efteråt på NHL.com.

Montreal-keepern Price noterades för 38 räddningar i dusten.

Inga blåvita poäng trots två jättelägen

I och med segern rev Carolina upp en trepoängslucka ner till just Montreal i wild card-racet i öst. Hurricanes ligger dessutom bara två poäng efter Pittsburgh i kampen om tredjeplatsen i Metropolitan-divisionen. Sju matcher återstår ännu av grundserien för Carolinas del.

Finländarna noterades inte för poäng i matchen. Närmast att näta kom Sebastian Aho och Jesperi Kotkaniemi, men varken Aho eller Kotkaniemi inte av att förvalta sitt friläge.

Teuvo Teräväinen fick själv agera olycksgubbe då Montreal tog ledningen. Teräväinen tappade först pucken åt Nate Thompson och styrde sedan pucken direkt till målskytten Byron då han blockerade ett skott av Brendan Gallagher.

Hoppa över Twitterpostning

Chicago tog "måsteseger" över Colorado – Komarov på assist i New York

Colorado Avalanche fick i sin tur möta Chicago Blackhawks för andra gången på lika många dagar utan Mikko Rantanen i laguppställningen. Rantanen som lider av en ”skada i mitten av kroppen” tvingades stå över också dusten mellan divisionsrivalerna natten till söndag finsk tid.

Lagkaptenen Gabriel Landeskog kunde inte heller spela i matchen, som den här gången spelades på bortais ur Colorados perspektiv.

I Chicago var det Avs-yttern Alexander Kerfoot som inledde målskyttet i slutet av den andra perioden. Artjom Anisimov kvitterade dusten i början av den tredje perioden och Duncan Keith pangade in segermålet för sitt Blackhawks i förlängning.

Hoppa över Twitterpostning

– En måsteseger för oss, säger backen Keith efteråt enligt AP. Chicago ligger fem poäng efter Colorado i ligatabellen.

– Det här var inte vår bästa match och jag tänker inte göra det här till en större grej än det är. Jo, killarna är trötta men det är ingen bortförklaring, säger i sin tur Colorado-lotsen Jared Bednar.

För Colorado innebär ändå poängen att man lyckades befästa sin plats som andra wild card-lag i den västra konferensen. Avståndet ner till Minnesota och Arizona är nu två poäng då sex matcher återstår av grundserien för både Colorados och Minnesotas del.

Coyotes, som förlorade mot New York Islanders under nattens omgång, har spelat en match färre. Leo Komarov noterades för en assist i matchen, som slutade 2–0 till Islanders.

Resultat, NHL:

Washington – Philadelphia 3–1

NY Islanders – Arizona 2–0
NYI Komarov 0+1, +1, 14:23

Carolina – Montreal 2–1 e.fl.
CAR Aho 0+0, +/- 0, 21:00
CAR Mäenalanen 0+0, +/- 0, 6:53
CAR Teräväinen 0+0, -1, 20:05
MTL Armia 0+0, +/- 0, 12:24
MTL Kotkaniemi 0+0, +/- 0, 9:33
MTL Lehkonen 0+0, -1, 17:05

Chicago – Colorado 2–1 e.fl.

Vancouver – Columbus 0–5
VAN Granlund 0+0, +/- 0, 16:58
CBJ Hännikäinen 0+0, +/- 0, 11:22
CBJ Nutivaara 0+0, +1, 19:08

Videobilder från Viasat.

Läs också