Hoppa till huvudinnehåll

Tommi Nikunen efterlyser nya omfattande analyser i backhoppning – påminner om den omsusade datorstölden: ”Var inget sammanträffande”

Antti Aalto i farten.
Antti Aalto är Finlands främsta backhoppare just nu. Antti Aalto i farten. Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press Antti Aalto,backhoppning

Vi måste uppdatera vårt sätt att se på backhoppning, säger Tommi Nikunen. Den tidigare landslagstränaren anser att Finland har halkat på tok för mycket efter i utvecklingen, inte minst eftersom man inte gjort en helhetsanalys på sex år.

Ännu för elva år sedan hörde Finland till länderna som hade blykoll på backhoppning. I januari 2008 stal någon de dåvarande landslagstränarna Tommi Nikunens och Janne Väätäinens datorer från deras hotellrum i Tjeckien.

– Det var inte ett sammanträffande. Någon ville få veta vad vi sitter på för grenhemligheter, säger Nikunen för Yle nu.

Men säsongen 2018-19 bjöd inte alls på sådana fullträffar som finländarna år 2008 blivit vana att se år ut och år in. Antti Aalto placerade sig förvisso i topp 10 tre gånger, men utöver det lyste framgångarna med sin frånvaro.

– Det var något av en chock då han slutade sjua i säsongens första tävling. Det är inte något man börjat vänta sig efter de senaste åren, säger Nikunen, som agerade expertkommentator för Yle under säsongen.

– Man hann redan bli lite skeptiskt till huruvida hans form skulle hålla i sig hela säsongen, men Antti visade att han håller måttet, fortsätter han.

"Akademiskt svammel"

Men faktum är ändå att Finland ligger långt efter världseliten i backhoppning för tillfället. ”Oerhört långt”, enligt den tidigare landslagstränaren.

Frågar man Nikunen beror det på att man inte analyserat läget i Finland på för tok för länge.

– Jag har sagt det redan i ett par år att man måste göra en omfattande grenanalys på något sätt. Den senaste jag sett gjordes år 2013 och behandlade damernas backhoppning i Finland. Den var helt kul att läsa, men det var bara akademiskt svammel, säger Nikunen.

Tommi Nikunen
Tommi Nikunen. Tommi Nikunen Bild: Jukka Rautio / All Over Press Tommi Nikunen

Han efterlyser konkreta utvecklingsmål.

– Man måste utgå från fysiken, BMI, rörlighet. Allt det här är sådant som man måste mäta och jämföra med resten av världstoppen, säger han.

"Behöver inte stjäla, men..."

Enligt Nikunen är det inte fråga om att man inte skulle ha tillgång till data. Mika Kojonkoski är chef för backhoppningskommittén i det internationella skidförbundet Fis och Finland har kontakter i Norges, Polens och Tysklands landslag.

– Vi måste kunna gräva fram det vi behöver och sedan jämföra datat. Vi måste sätta upp klara mål, säger Nikunen.

Men man behöver inte ta till lika drastiska metoder som någon i Tjeckien 2008.

– Vi behöver inte stjäla. Men på något sätt ska den här informationen komma fram, säger Nikunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport