Hoppa till huvudinnehåll

”Tvivlar på att det har funnits bättre landslag tidigare” – här är damlejonen som ska jaga medalj i hemma-VM

Damlejonen firar.
Damlejonen firar OS-brons i Pyeongchang. Damlejonen firar. Bild: imago/Xinhua/All Over Press Finlands damlandslag i ishockey

Den 4 april kör dam-VM i ishockey igång i Esbo. Finland ställs direkt mot de regerande OS- och VM-guldmedaljörerna USA och nu har chefstränaren Pasi Mustonen tagit ut truppen som ska ta sig an utmaningen. Den enda stora överraskningen? Att Meeri Räisänen inte platsade i truppen.

22 spelare är klara för ishockey-VM för damer i Lejondressen.

Då chefstränaren Pasi Mustonen inledde truppubliceringen med målvaktstrion bjöd han samtidigt på dagens största överraskning. NWHL-målvakten Meeri Räisänen fanns inte med i laget.

– Tiden tog slut för hennes del. Hon drabbades av två ganska allvarliga skador i nedre kroppen i slutet av januari och hann inte återhämta sig i tid. Hennes fullständiga träningspass efter skadan kan räknas på en hand. Tyvärr, säger Mustonen.

Meeri Räisänen.
Meeri Räisänen har tidigare utmanat Noora Räty om titeln som förstamålvakt i landslaget. Meeri Räisänen. Bild: Pasi Mennander / Leijonat.fi Meeri Räisänen

Noora Räty är i Räisänens frånvaro självskriven etta. Med i landslaget finns också den färska FM-guldmedaljören Jenna Silvonen och Linköpingssensationen Eveliina Suonpää.

– Noora är given förstamålvakt. Det är en självklarhet. Hon har förtjänat den platsen. Silvonen och Suonpää har i sin tur gjort fantastiska säsonger på sina håll och är framför allt i spelskick, säger Mustonen.

"Det här kommer att vara vårt VM"

Resten av truppen bjöd inte på några överraskningar, utan istället en stor del rutinerade landslagsspelare. Bland dem Jenni Hiirikoski, som åkte på en otäck smäll i SHL-slutspelet tidigare i mars.

– Men jag är i fullt spelskick, intygar hon på presstillfället på måndagen.

– Jag väntar ivrigt på att få spela VM. Vi har visat de senaste åren att vi har kapacitet att utmana också USA och Kanada. Vi måste bara bli modigare och våga utmana också oss själva, fortsätter Hiirikoski.

– Det här kommer att vara vårt VM, kompar Michelle Karvinen.

Pasi Mustonen sparar inte heller på lovorden. Landslagslotsen har redan tidigare konstaterat att VM-truppen kommer att vara den bästa Finland någonsin har ställt på isen.

– Jag tvivlar på att det har funnits bättre lag tidigare. Åtminstone är det här det bästa laget under mina år som chefstränare, upprepar han på måndagen.

– Det på grund av att det här är det skridskostarkaste landslaget jag sett hittills, förklarar han.

"Förstår inte ens själv hur bra hon är"

På frågan om vem det lönar sig att hålla ett extra öga på under VM konstaterar han att han faktiskt tänker ge ett svar istället för att bara säga ”hela laget”.

– Ronja Savolainen. Hennes potential är helt otrolig. Hon förstår inte ens själv hur bra hon kan vara. Jag ser mycket fram emot att få se henne spela. I anfallsleden är det Petra Nieminen som man ska hålla koll på, utvecklar Mustonen.

finland-kanada ishockey-VM 2015
Ronja Savolainen i farten. finland-kanada ishockey-VM 2015 Bild: Claudio Bresciani / EPA / All Over Press vm i ishockey för damer

Hemma-VM kör igång den 4 april för Finlands del då Damlejonen ställs mot USA. Efter det möter Finland Kanada, Schweiz och Ryssland. Samtliga lag från gruppen går vidare till kvartsfinal.

– Det kommer att gå undan, lovar chefstränaren Mustonen.

– För Schweiz kan det bli lite svettigt. Men det att jag säger så betyder inte att vi skulle se dem som något blåbär. Vi måste nog jobba hårt för att vinna matcher i den här turneringen, tillägger han.

En biljett är fortfarande ostämplad i truppen. Enligt Mustonen är det Vilma Tanskanen och Annina Rajahuhta som ännu tävlar om en plats som 13:e forward i laget. Biljetten stämplas senast på lördag.

Yle sänder dam-VM på sina kanaler.

VM-truppen

Målvakter
Noora Räty, Kunlun Red Star
Jenna Silvonen, Blues
Eveliina Suonpää, Linköping HC

Försvarare
Jenni Hiirikoski, Luleå HF
Nelli Laitinen, Blues
Rosa Lindstedt, HV71
Isa Rahunen, Kärpät
Ronja Savolainen, Luleå HF
Minnamari Tuominen, Blues
Ella Viitasuo, Blues

Anfallare
Sanni Hakala, HV71
Elisa Holopainen, KalPa
Venla Hovi, Inferno Calgary
Michelle Karvinen, Luleå HF
Petra Nieminen, Luleå HF
Tanja Niskanen, KalPa
Emma Nuutinen, Mercyhurst University
Riikka Sallinen, HV71
Susanna Tapani, TPS/Linköping HC
Noora Tulus, Luleå HF
Viivi Vainikka, Team Kuortane
Linda Välimäki, Ilves