Hoppa till huvudinnehåll

Algeriets president sitter löst - försvarschefen kräver att presidenten avsätts på grund av sjukdom

Abdelaziz Bouteflika besöker en vallokal under lokalvalet 2017.
Abdelaziz Bouteflika besöker en vallokal under lokalvalet 2017. Abdelaziz Bouteflika besöker en vallokal under lokalvalet 2017. Bild: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA Abdelaziz Bouteflika,Algeriet

Det algeriska konstitutionella rådet ska samlas efter att landets försvarschef krävt att president Abdelaziz Bouteflika ska avsättas, uppger tv-kanalen El Bilad.

Försvarschefen general Ahmed Gaid Salah sade i ett tv-tal på tisdagen att det behövs en utväg ur den kris som har uppstått efter veckolånga protester mot den långvariga presidenten som tänkte ställa upp i presidentvalet i år.

Arméchefen som varit lojal mot presidenten sade att folkets krav är legitima.

Generalen som har varit lojal mot Bouteflika sade att lösningen finns i artikel 102 av konstitutionen. Enligt artikel 102 kan parlamentet förklara presidenten oförmögen att utföra sina uppdrag på grund av svår sjukdom.

Sällan i offentligheten

Den 82-åriga Bouteflika är rullstolsburen och har sällan visat sig i offentligheten efter ett slaganfall 2013. Han reser ofta till Europa för att få vård.

Demonstrationerna bröt ut då Bouteflika meddelade att han ställer upp i presidentvalet som skulle hållas i april.

Då han återvände till Algeriet från Schweiz den 11 mars meddelade presidenten överraskande att han inte ställer upp i valet.

Presidenten sköt också upp valet, vilket väckte demonstranternas ilska eftersom det sågs som ett försök att klamra sig fast vid makten.

Algeriska studenter demonstrerar mot president Abdelaziz Bouteflika den 26 mars 2019.
Algeriska studenter demonstrerar mot Bouteflika den 26 mars 2019. Algeriska studenter demonstrerar mot president Abdelaziz Bouteflika den 26 mars 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Algeriet,Abdelaziz Bouteflika,demonstration

Demonstrationerna fortsätter

Arméchefens krav på att avsätta presidenten har välkomnats av tutande bilar i huvudstaden Alger. Hundratals demonstranter fortsatte i dag att demonstrera.

Demonstranterna kräver mer än att bara presidenten avgår.

En av dem säger till nyhetsbyrån AFP att demonstrationerna kommer att fortsätta tills de alla avgår. En annan vill ersätta det nuvarande systemet med en rättsstat.

Andra studerande ropar samtidigt att det nuvarande politiska systemet måste avskaffas.

Även jordbrukare med traktorer och tjänstemän demonstrerade i Alger på tisdagen.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades klockan 21.59. Valet skulle hållas i april, inte mars som det tidigare stod i texten.