Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ett nederlag för May - brittiska underhuset tar kontroll över brexitprocessen

Premiärminister Theresa May i underhuset på måndag kväll då hon medgav att hon ännu inte har tillräckligt stort stöd för sitt brexitavtal.
Premiärminister Theresa May i underhuset på måndag kväll då hon medgav att hon ännu inte har tillräckligt stort stöd för sitt brexitavtal. Premiärminister Theresa May i underhuset på måndag kväll då hon medgav att hon ännu inte har tillräckligt stort stöd för sitt brexitavtal. Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May

På onsdagen ska det brittiska underhuset rösta om flera olika brexit-alternativ helt enligt eget tycke. Det beslöt parlamentet i en omröstning sent på måndag kväll. Många av premiärminister Theresa Mays egna partikamrater trotsade regeringens varningar.

I Storbritannien är det i allmänhet regeringen som har makten över parlamentets dagordning och tidtabell, men så blir det inte den här veckan. Åtminstone tillfälligt har parlamentet tagit makten i egna händer.

Med rösterna 329 mot 302 röstade parlamentet för ett förslag som innebär att det ska hållas flera riktgivande omröstningar på onsdagen om olika brexit-alternativ.

Bland dem som röstade för förslaget fanns 30 medlemmar av Mays egna Konservativa parti (Tories). Tre biträdande ministrar röstade också mot sin egen regering och tvingas därmed avgå. En av dem var den biträdande näringsministern Richard Harrington.

Harrington har varit högljudd i sina varningar för riskerna med ett avtalslöst utträde. I sitt avskedsbrev anklagade han regeringen för att "spela roulette med liven och levebrödet för den övervägande majoriteten av alla dem som är beroende av företag i landet ".

Hoppa över Twitterpostning

Regeringen, i sin tur, offentliggjorde ett uttalande efter omröstningen på måndag kväll med en varning om att parlamentets beslut "ruckar på balansen mellan våra demokratiska institutioner och medför ett farligt och oförutsägbart prejudikat".

May försökte erbjuda parlamentarikerna den möjligheten att de skulle rösta om brexit-alternativ som formulerats av regeringen. Det avvisades alltså av parlamentet. Majoriteteten av parlamentarikerna litade inte på regeringen utan ville formulera sina brexit-alternativ själva.

Men vad kan onsdagens "riktgivande" omröstningar medföra?

Nu är det egentligen tillsvidare oklart exakt vilka alternativ som parlamentet ska rösta om i morgon. Alternativen är inte ännu färdigt formulerade.

Med största sannolikhet kommer man åtminstone att rösta om att ordna en andra folkomröstning om utträdet, om ett brexitavtal med tillägg om att man vill stanna kvar i tullunionen och andra "mjukare varianter" av brexit.

Tanken är att något förslag ska få en majoritet bakom sig. Men precis som May påpekat så är det ingen självklarhet att något förslag får klar majoritet, eller att det förslaget i så fall skulle kunna godkännas av regeringen eller av EU.

Dessutom är onsdagens omröstningar alltså riktgivande, inte bindande. Regeringen behöver inte följa resultatet, men om något förslag får en klar majoritet så blir det förstås svårt för May att ignorera det.

Theresa May när hon lämnade parlamentet natten till måndagen.
Theresa May när hon lämnade parlamentet natten till måndagen. Theresa May när hon lämnade parlamentet natten till måndagen. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Theresa May

Det som May hoppas på är att allt fler av de hårdare brexitörerna i hennes parti nu skulle ställa sig bakom hennes brexitavtal. Det som ser ut att växa fram i parlamentet är nämligen en mjukare brexit än den som hon föreslagit.

May hoppas alltså fortfarande på tredje gången gillt, efter att hennes brexitavtal förkastats två gånger.

Källor: BBC, The Guardian, AP, AFP, Yle

Läs mera:

Myteri mot Theresa May - de egna vill bli av med henne nu?

Brittiska medier fylls på söndagen till bredden av rapporter om att Storbritanniens premiärminister Theresa May kan vara på väg att avsättas av sin egen regering. Men en del bedömare menar att Tories är för oense för att ens kunna få till stånd en kupp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes