Hoppa till huvudinnehåll

Christoffer Ingo vill att Korsholms fullmäktige avgör fusionsfrågan den 2 april

Christoffer Ingo.
Christoffer Ingo Christoffer Ingo. Bild: YLE/Markus Bergfors Christoffer Ingo,Svensk Ungdom,Svenska folkpartiet i Finland

Christoffer Ingo, gruppordförande för SFP-gruppen i Korsholms fullmäktige, tänker föreslå att kommunfullmäktige på sitt möte den 2 april konstaterar att ärendet om fusionsavtalet är brådskande och tas upp till fullmäktiges behandling.

Eftersom det finns en beredning i ärendet är det här förfaringssättet fullt möjligt, skriver Ingo i sin blogg.

- Vi behöver fatta ett beslut i den här frågan.

Ingo, som också ställer upp i riksdagsvalet, gör bedömningen att minst 22 ledamöter, det vill säga över halva Korsholms fullmäktige ser frågan som nödvändig att diskutera och besluta om i kommunens högsta organ.

Tre fullmäktigeledamöter ändrade sig om fusionen förra veckan

Ingo själv är för en fusion med Vasa men är en av tre ledamöter som förra veckan meddelade att de kommer att rösta emot en fusion efter att folkomröstningen visade att över 60 procent av korsholmarna vill att Korsholm förblir en självständig kommun.

I och med det fick nej-sidan majoritet i Korsholms fullmäktige. 22 av de 43 fullmäktigeledamöterna har gått ut med att de kommer att rösta nej till en fusion.

- Fullmäktige får nu ta ställning till att antingen förkasta avtalet eller ge kommunstyrelsen förnyat mandat att förhandla med Vasa om ett nytt avtal, säger Ingo.

Rurik Ahlberg: Vi har tittat på olika scenarier

Kommundirektör Rurik Ahlberg säger att man har tittat på olika scenarier när det gäller behandlingen av fusionsfrågan, och konstaterar att Christoffer Ingos sätt kan vara ett sätt att föra ärendet till fullmäktigebehandling den 2 april.

- Man kan göra det med hänvisning till ärendets natur, säger Ahlberg.

Rurik Ahlberg
Rurik Ahlberg Bild: Yle/Roger Källman ahlberg

Rurik Ahlberg föreslog i sin beredning till Korsholms kommunstyrelse att fusionsplanerna avblåses. På sitt möte i måndags beslöt kommunstyrelsen att fusionsavtalet återremitteras.

Nu vill Ingo alltså att frågan ändå tas upp den 2 april som planerat.

Ahlberg räknar nu med bråda arbetsdagar fram till fullmäktigemötet.

- Jag måste nog sopa i kalendern. Det finns alla möjliga frågor som måste redas ut med jurister.

Artikeln rättad den 26 mars klockan 14:18. Rurik Ahlberg föreslog att fusionsplanerna avblåses, inte återremitteras.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten