Hoppa till huvudinnehåll

Hjärnforskare: Folk överhettar sina hjärnor med sociala medier

Porträttbild på hjärnforskaren Mona Moisala.
Mona Moisala fick en hjärninfarkt som ung och blev själv hjärnforskare. Porträttbild på hjärnforskaren Mona Moisala. Bild: Marika Hill/Five corners production hjärnforskning,mona moisala

Mona Moisala fick en hjärninfarkt när hon var bara 18 år gammal. I dag är hon hjärnforskare och oroar sig över att vi överhettar våra hjärnor med smarttelefoner och sociala medier.

- Jag lärde mig hur lite det hänger på och hur viktigt det är att ta hand om sin hjärna, säger Moisala som är gäst i det första avsnittet av Fem fenomen inom medicin.

- Om något går fel är det en jättestor grej, för vi är vår hjärna.

I början trodde man att intelligensen finns i hjärtat och att hjärnan bara fyller skallen. I antikens Grekland började man sedan skära i hjärnan mer systematiskt och tänka att intelligensen kanske ändå sitter i hjärnan.

Det stora mysteriet hjärnan

Fortfarande år 2019 är vi inte ens i närheten av att ha löst mysteriet med hjärnan.

- Hjärnan är det mest invecklade systemet vi känner till i hela världsalltet.

- Det kanske största mysteriet är medvetenhetens mysterium. Hjärnan är bara en cellklump, men av någon anledning skapar den här cellklumpen en tänkande människa som känner, älskar och lider.

- Vissa anser att vi aldrig kommer att lösa mysteriet om hur hjärnan skapar en medveten varelse.

Det här väcker spännande frågor om artificiell intelligens.

- Om vi skapar AI som är lika invecklad som hjärnan, kommer den då att bli en medveten varelse? Det vet vi förstås inte ännu.

Om vi hela tiden använder olika smartapparater och sociala medier så lider koncentrationsförmågan och vilandet på lång sikt.

Hjärnan blir konstant avbruten

I dag blir de flesta av oss konstant bombarderade med information från våra telefoner och andra smarta apparater. Sociala medier avbryter hjärnan hela tiden.

- Om vi hela tiden använder olika smartapparater och sociala medier så lider koncentrationsförmågan och vilandet på lång sikt. Det är helt klart att de som utvecklar olika sociala medier strävar efter att göra apparna så beroendeframkallande som möjligt.

- De är som godis för hjärnan. Därför är det inte konstigt att många känner någon grad av beroende till sin mobil.

Läpivalaistu hahmo suojaa päätään. Aivot näkyvät punaisena.
Signaler som aktiveras i hjärnan när människan är lugn är kopplade till lycka. Läpivalaistu hahmo suojaa päätään. Aivot näkyvät punaisena. hjärnan,hjärnskakning,traumatiska hjärnskador

En lugn hjärna är en lycklig hjärna

När det gäller framtiden är Moisala framför allt oroad för barn och unga.

- Frontalloben utvecklas ännu hos barn. Därför är det är speciellt svårt för dem att stå emot olika lockelser.

Vi vet att de signaler som aktiveras i hjärnan när människan är lugn är kopplade till lycka. Hjärnforskning visar att en lugn och koncentrerad människa är en lyckligare människa.

- Därför är det skäl att fundera hur mycket vi använder oss av telefoner och andra smarta apparater.

Fem Fenomen inom medicin sänds på tisdagar kl 18.30 i Yle Fem.

Nyligen publicerat - Vetenskap