Hoppa till huvudinnehåll

Kikärtsröra med ärter och fetaost är den perfekta plockmaten

Kikärtsröra med ärter och fetaost
Kikärtsröra med ärter och fetaost Bild: Yle/Carina Ahlskog fetaost

En klick kikärtsröra på en bit fröknäcke är ett delikat drinktilltugg till det mesta.

Ingredienser:

  • 1 burk kikärter
  • 0,5 påse frysta gröna ärter
  • 1 paket äkta grekisk fetaost
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl kallpressad olivolja
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • saft från en citron
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 finhackad paprika
  • 1 finhackad rödlök
  • koriander eller persilja till garnering
  • maltbröd eller fröknäcke

Gör så här:

  1. Skölj kikärterna i ett durkslag och lägg dem i en stor bunke.
  2. Häll i ärterna, riv vitlöksklyftorna på ett rivjärn och lägg i, klicka i crème fraiche, fetaost, citronsaft och tahinipasta.
  3. Mixa allt med stavmixer (du kan också köra allt i en mixer).
  4. Häll försiktigt i olivoljan medan du mixar.
  5. Salta och peppra tills du är nöjd med smakbalansen.
  6. Sätt i mer olivolja eller crème fraiche om du vill ha en lösare röra.
  7. Chili och spiskummin är goda kryddor att ytterligare smaksätta röran med om du gillar lite orientaliskt sting.
  8. Smörstek maltbrödsskivor och låt dem svalna.
  9. Klicka kikärtsröran på brödet och toppa med paprika, rödlök och koriander.

Lägg snittarna på ett vackert fat och servera med äppelciderdrink eller lager på ginger ale.

Tänk på att alltid bjuda på något ätbart när du serverar alkoholhaltiga drycker. Det är bättre både ur gastronomisk synvinkel och för välmåendet.

Nyligen publicerat - Mat och dryck