Hoppa till huvudinnehåll

Nöjda miner bland finländarna efter vinsten i Jerevan: "Tre poäng var minimikravet för denna resa"

Fredrik Jensen blickar mot bollen.
Fredrik Jensen nätade mot Armenien. Fredrik Jensen blickar mot bollen. Bild: EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN Fredrik Jensen

Finlands herrlandslag i fotboll följde upp förlusten i öppningsmatchen borta mot Italien med en bortaseger mot Armenien. Tränaren Markku Kanerva hyllade lagets arbetsmoral.

Armenien besegrades med 2–0 i Jerevan efter att Fredrik Jensen nätat i den första halvleken och Pyry Soiri i den andra. I sin helhet kontrollerade finländarna matchen, även om målvakten Lukas Hradecky fick stå för en del lite svettigare räddningar.

Borgåkillen Fredrik Jensens fick chansen från start – och tog vara på den. Jensens 1–0-mål var hans tredje på de åtta framträdanden han gjort i landslagsdressen.

– När man får chansen från start försöker man naturligtvis visa att man förtjänar platsen. Teemu Pukki gjorde ett fint förarbete till mitt mål, tur att jag hann till bollen, förklarade Jensen i Viasats sändning.

– Inte var det här på något sätt någon supermatch av oss, men dessa bortamatcher är svåra, även med tanke på att matchen mot Italien säkert kändes i benen för många.

Chefstränaren Markku Kanerva var en nöjd man efter segern i Jerevan.

– Vi visste att matchen skulle bli utmanande. Det var mentalt viktigt att få vinna idag och öppna poängkontot. Arbetsmoralen som spelarna visade på planen idag var en nyckel till vinsten.

Kanerva tyckte att förändringen av formation var ett lyckat drag.

– Vi skapade mer chanser idag, samtidigt som vi bjöd på en rätt så kontrollerad insats.

Försvarsspelet fungerade

Backklippan Paulus Arajuuri var väldigt nöjd med lagets insats.

– En helt fantastisk seger, att vinna med 2–0 här är riktigt bra. I första halvleken spelade vi grymt bra. I den andra halvleken pressade Armenien på, men vi försvarade riktigt bra som lag, gladde sig Arajuuri för Viasat.

Paulus Arajuuri nickar en boll i matchen mot Armenien.
Paulus Arajuuri var mycket nöjd med Finlands insats på tisdagen. Paulus Arajuuri nickar en boll i matchen mot Armenien. Bild: EPA-EFE/HAYK BAGHDASARYAN Paulus Arajuuri

Arajuuri passade på att ösa beröm till alla lagdelar.

– Inte hade vi några riktiga bekymmer med försvarsspelet idag. Även anfallsspelet fungerade riktigt bra. Sedan är ju Lukas Hradecky en helt otrolig målvakt. Tur att man får vara i samma lag som honom.

Robin Lod assisterade till Pyry Soiris 2–0-mål och tyckte att lagets anfallsspel överlag var bättre.

– Vi skapade nog bra anfall mot Italien också, men då kom vi inte till de bästa avsluten. Idag förvaltade vi anfallen bättre. Det var verkligen ingen lätt match idag heller.

– Tre poäng var minimikravet som vi hade för denna resa, avslutade Lod i Viasats sändning.

Finlands följande två EM-kvalmatcher spelas i början av juni. Då inleder laget med en hemmamatch mot Bosnien Hercegovina den 8 juni följt av en bortamatch mot Liechtenstein den 11 juni.