Hoppa till huvudinnehåll

Ny fängelsedom för grovt sexbrott i Uleåborg - offret en minderårig flicka

sexbrott
sexbrott Bild: Timo Nykyri/Yle Grov våldtäkt (sexualbrott)

På tisdagen föll den andra domen i sexualbrottshärvan i Uleåborgs tingsrätt. Också den här gången var offret ett minderårigt barn.

En 22-årig man, Abdullhadi Barhum, dömdes till två år och sex månaders ovillkorligt fängelsestraff för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av en 14-årig flicka.

Offret och den misstänkte gärningsmannen kände inte varandra sedan tidigare.

Händelseförloppet inleddes med att offret på snapchat bad någon hämta cigarretter till henne, och Barhum nappade på förslaget.

Senare försåg han också flickan med alkohol. Barhum visste att flickan var 14 år gammal.

Sexbrotten skedde utomhus

De träffades ett par gånger i stadsdelen Tuira och våldtäkten skedde utomhus under den andra träffen.

Samma veckoslut i november inträffade också ett annat misstänkt sexbrott mot en minderårig. De misstänkta gärningsmännen kände varandra.

Förra veckan dömdes en 44-årig man, Muso Asoev, till fängelse för övergrepp på en ännu inte 10-årig invandrarflicka.

Brottsrubriceringen var grov våldtäkt samt grovt sexuellt utnyttjande av barn. Asoev ska ha ansvarat för flickans religiösa uppfostran.

29 brottshelheter utreds

I slutet av 2018 meddelade polisen i Uleåborg att flera utländska män i staden misstänktes för sexuella övergrepp på mycket unga flickor. Brotten hade pågått i flera månader.

I vissa av fallen hade gärningsmän och offer känt varandra sedan förr, och i andra fall hade kontakt uppstått via nätet.

Allt som allt utreder polisen 29 brottshelheter, där det bland de misstänkta förövarna finns både finländska medborgare och utlänningar.

Läs mera:

Första domen för sexbrotten i Uleåborg - offret var yngre än tio år

Den första domen har fallit i den uppmärksammande sexualbrottshärvan i Uleåborg. Den 44-årige Muso Asoev dömdes på onsdagen till fängelse för övergrepp på en ännu inte 10-årig invandrarflicka.