Hoppa till huvudinnehåll

Oenigt kommunfullmäktige i Pedersöre röstade ner markaffär - "ingen röd tråd i markpolitiken"

Pedersöre kommungård i Bennäs.
Pedersöre kommungård i Bennäs. Pedersöre kommungård i Bennäs. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén österbotten

Det har hettat till ordentligt kring markaffärer i Pedersöre. Kommunfullmäktige röstade på måndag ner ett markbyte i centrala Bennäs. - För dyrt och ingen röd tråd i markaffärerna, säger KD:s David Pettersson.

Förslaget var att Pedersöre kommun skulle byta in ett centralt markområde på två hektar intill Pedersheim i Bennäs.

Kristdemokraterna kom med motförslaget att ärendet skulle förkastas och med stöd av främst SDP röstade fullmäktige ner förslaget med 12 för, 21 emot och 2 blanka röster.

Besviken fullmäktigeordförande

Fullmäktigeordförande Johanna Holmäng (SFP) är besviken över att det inte blev någon affär.

- Att byta in tomtmarken hade varit ett strategiskt superköp med tanke på framtiden, säger Holmäng.

Johanna Holmäng
Johanna Holmäng. Johanna Holmäng Bild: Yle/Mikaela Löv Pedersöre

Markägarna behandlas ojämlikt

Markägaren skulle ha fått två markområden i byte, sammanlagt 12,1 hektar. Markägaren skulle också betala kommunen 11 700 euro.

David Pettersson, (KD), säger att priset på råmarken är för högt.
Visst varierar markpriserna i kommunen, men att exempelvis området kring Sursik värderats högt. Där finns hela kommunens gemensamma högstadium och gymnasium.

- Där har kommunen köpt mark för 1,30 till 1,70 euro per kvadratmeter. Varför skulle man då plötsligt betala 6,50 per kvadrat meter i Bennäs. Det finns ingen röd tråd i det hela, säger Pettersson.

Pettersson anser att kommunen behandlar markägarna ojämlikt.

Holmäng säger å sin sida att likabehandling inte betyder att man betalar lika mycket för all mark.

David Pettersson.
David Pettersson. David Pettersson. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,david pettersson

Priset beror på vilken slags mark det handlar om, infrastruktur och läge säger Holmäng. Att byta in markområdet i Bennäs skulle vara en bra och långsiktig satsning säger Holmäng.

- Priset är högre, men det handlar om central mark som skulle lämpa sig för till exempel ett seniorboende säger Holmäng.

- Om det finns några uttänkta strategier kring det här markköpet, till vilket ändamål marken är lämpad i framtiden, så vore det bra om man förmedlar dem, säger Pettersson.

- Man säger a, men man säger inte b. Ibland frågar man sig om det finns något b.

Oro för skolbygge

Det finns även en oro för att när traktens skolor centraliseras så kan den nya gemensamma skolan komma att byggas i centrala Bennäs, och inte på skolområdet i Sursik. Om markköpet blir av.

- Man frågar sig då igen vad det är som blivit tänkt, men inte sagt. Jag tror inte att det spelar så stor roll var skolan byggs, men man ska spela med öppna kort, säger Pettersson.

Johanna Holmäng säger att fullmäktige inte på något vis prioriterar Bennäs framför Sursikbacken när det gäller skolbygget. Tomten hade kunnat vara ett alternativ för den nya skolan.

Nu har man ett alternativ mindre vilket är tråkigt.

- Det värsta vore ju att stå utan alternativ. Tjänstemännen hade kunnat bereda flera alternativ, sedan får vi beslutsfattare avgöra var skolan byggs, säger Holmäng.

Efterlyser en strategi för markköp

Pettersson har redan tidigare lämnat in en motion om kommunens markanvändningsstrategi. Han vill att kommunen ska reda ut hur markförhandlingar, inköp och planering ska skötas.

- Det har tidigare förekommit missnöje med markköp. Det har ansetts vara för dyrt, eller så har man inte vetat vad man ska ha marken till, säger Pettersson.

Pettersson anser inte att han fått något bra svar på sin motion, svaret skjuts bara på framtiden.

Johanna Holmäng säger att hon är medveten om att det finns röster som är kritiska mot kommunens markpolitik.

- Vi behöver kanske fundera över hur fullmäktige vill ha det i framtiden, säger Holmäng.