Hoppa till huvudinnehåll

Överraskningsbeslut från kändisrättegång efter MAGA-angrepp: Alla åtal nedlagda mot Jussie Smollett

Jussie Smollett i solglasögon med storväxt livvakt går förbi pressens kameror.
Smollett på väg in till rättegång i Chicago. Jussie Smollett i solglasögon med storväxt livvakt går förbi pressens kameror. Bild: AFP / Lehtikuva Jussie Smollett,livvakt,solglasögon,åtalade

Alla åtal mot skådespelaren Jussie Smollett är nedlagda. För en dryg månad sedan gjorde han polisanmälan om ett rasistiskt, homofobiskt angrepp i Chicago. Men han åtalades i stället för falsk anmälan.

Polisen gick ut i häftiga angrepp mot Smollett. Han sades själv ha iscensatt angreppet och betalat de två som angrep honom.

I pressen förekom uppgifter om att de var klädda i röda MAGA-kepsar, som Trumpanhängare använder. Smollett uteslöts från sitt arbete i den populära tv-serien Empire.

På tisdag eftermiddag lokal tid hölls en rättegångsförhandling i Chicago, som hastigt avslutades. Delstatens åklagare hade förkastat samtliga åtal mot Smollett.

"Samfundstjänst och 10 000 dollar räckte"

Vicestatsåklagaren Joseph Magats förklarade i en intervju för ABC att man inte har ångrat åtalet eller polisutredningen. Han stod fast vid att Smollett var skyldig, men att brottet var litet.

Smollett är tidigare ostraffad och har vid det här laget utfört 18 timmar samfundstjänst som volontär i en mänskorättsorganisation i Chicago.

Dessutom avstår Mollett från en återbetalning av borgenssumman på 10 000 dollar. Lagen ger möjlighet till ett sådant förfarande.

Polis och borgmästare uppretad över förkastat åtal

Vid en presskonferens efteråt uttryckte polischefen Eddie Johnson sitt missnöje med att rättssaken mot Smollett är nedlagd.

- Om man är oskyldig ska man inte gömma sig bakom ett hemligt avtal med åklagarsidan, utan att försvara sig i rättegång, sa Eddie Johnson.

Den demokratiska borgmästaren Rahm Emanuel ansåg det fel att fria Smollett efter att en jury tidigare hade godkänt bevisen.

- Mänskor som i framtiden blir utsatta för hatbrott av olika slag kommer att ha svårare att bli hörda efter dessa falska anklagelser, trotdde borgmästaren.

Budskap till polisen: Utnyttja inte pressen!

Försvarsadvokaten Patricia Brown Holmes förklarade att delstatens åklagare hade förkastat åtalet mot Smollett och avslutat rättssaken.

Journalisterna på plats frågade om försvarsadvokaten hade något budskap till polisen som hade gått ut så hårt offentligt mot Smollett. Det hade hon.

- Undersök anklagelserna och slutför undersökningar i stället för att inleda rättegången via pressen, sa försvarsadvokaten.

Hon ansåg att polisen föregick rättegången och utnyttjade nyhetsmedierna för att döma en anklagad före rättegångens början.

"Totalt avslutad rättssak utan några avtal"

- Vi anser att det var ett korrekt beslut i den här saken. Vi är mycket nöjda med resultatet, sa förvarsadvokaten Patricia Brown Holmes.

Många kommentatorer kritiserar beslutet. Ärendet är nu avslutat och handlingarna från åklagaren hålls hemliga.

Jussie Smollett vill gå vidare med sitt liv och sin karriär. På grund av polisbeskyllningarna blev han utesluten från sitt arbete i den populära tv-serien, och hoppas nu få det tillbaka.

Vad händer med angriparna?

Tillsvidare är det oklart om det blir en rättegång mot de två bröder som anklagades för anfallet på Smollett.

Den check på 3 500 dollar som Smollett hade betalat var inte för angreppet, utan för deras tjänster som personliga tränare, upprepade försvarsadvokaten.

Det verkar inte trooligt att det blir en fortsatt rättegång mot bröderna som har medgett att de angrep Smollett.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer från åklagaren 27.3.
Källor CNN, Chicago Tribune, ABC.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes