Hoppa till huvudinnehåll

Petteri Orpo ska föra fram Samlingspartiet i Egentliga Finland till ett femte mandat: "Hans resultat visar vägen för hela partiet"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo ska visa vägen. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Bild: Lehtikuva/ VESA MOILANEN Petteri Orpo

Samlingspartiet har kunnat stoltsera som största parti i Egentliga Finland i de senaste fem riksdagsvalen från och med 1999.

Nu går partiet till val med en lista som stärks av att samtliga fyra sittande riksdagsledamöter ställer upp för omval.

När också sittande partiordförande Petteri Orpo ingår i de egna leden, så är förväntningarna höga. Målsättningen är ett nytt mandat, det vill säga en ökning från fyra till fem platser.

-Jag vill inte tala om toppkandidater, men det är klart att Orpos insats och röstetal har en stor betydelse för oss. På sätt och vis ger vårt resultat i valkretsen riktning för partiets insats i hela landet, säger Juha Rantasaari, verksamhetsledare för Samlingspartiets kretsorganisation i Egentliga Finland.

Samlingspartiets verksamhetsledare i Egentliga Finland Juha Rantasaari
Hoppfull. Verksamhetsledare Juha Rantasaari drömmer om ett femte mandat för Samlingspartiet. Samlingspartiets verksamhetsledare i Egentliga Finland Juha Rantasaari Bild: privat Samlingspartiet,Juha Rantasaari

Orpos partiledarskap gör att upplägget inför valet känns speciellt också för Rantasaari.

-Det är inte alla gånger vi har en situation där en av valkretsens kandidater har chans att bli nästa vd för hela landet.

Samlingspartiet i riksdagsvalet - Egentliga Finlands valkrets

Kandidatlista: 9 kvinnor och 8 män
Målsättning: 5 mandat
Riksdagsvalet 2015: 21,0 % av rösterna i valkretsen
Sittande riksdagsledamöter: Ilkka Kanerva, Petteri Orpo, Saara-Sofia Sirén och Anne-Mari Virolainen

Tätposition i de senaste riksdagsvalen - men trenden är sjunkande

Även om inte allt ansvar vilar på Orpo, så verkar de interna förväntningarna på partiordföranden vara betydande.

I de senaste valen har samlingspartiets understöd i valkretsen konsekvent legat några procentenheter över genomsnittet i hela landet.

Men efter succévalet 2007, då partiet fick 27,4% av rösterna i Egentliga Finland och 22,2% av rösterna i hela landet, har trenden varit försiktigt sjunkande.

År 2011 fick man 23% av valkretsens röster och för fyra år sedan landade man på 21% i Egentliga Finland respektive 18,2% av rösterna i hela landet.

Ett femte mandat i valkretsen skulle i praktiken kräva att partiet ökar sitt relativa understöd med åtminstone några procentenheter jämfört med valet 2015.

Rantasaari: människor uppvisar inte samma lojalitet längre

En orsak till den sjunkande trenden stavas Sannfinländarna, som i de två senaste valen varit i frammarsch. Partiet har tagit röster från de flesta andra partier, men framför allt från Samlingspartiet.

-Vi tappade en massa röster till dem i valet 2011, konstaterar Rantasaari.

Nu talar vissa faktorer för att trenden kan vända för Samlingspartiets del. Positiva vindar i näringslivet har dragit över Åbo och Egentliga Finland de senaste åren.

Det kan gynna landskapets största parti som ofta betonar näringslivets intressen i sitt politiska budskap.

En stark lista och redan nämnda Orpo kan också vara ett plus, ifall tveksamma väljare vill stöda Kjulosonen i en eventuell kamp om statsministerskapet.

Samtidigt har Samlingspartiet medverkat i en regering, vars samlade understöd under det sista året stundvis nuddade vid rekordlåga nivåer. Frågan är hur de egna väljarna reagerar.

Rantasaari säger sig inte ta något för givet.

-Egentliga Finland har varit en gynnsam region för oss, men det finns inga garantier för framtiden.

-Människor uppvisar inte samma lojalitet längre, åsikterna växlar. Det syns till exempel i valet av bank eller närbutik och det märks också i politiken, resonerar Rantasaari.

Debatt om äldrevård ledde till gallupras

När allvarliga fall av vanvård inom äldreomsorgen uppdagades för en månad sedan, påverkade det snabbt också den politiska debatten.

Petteri Orpo hamnade själv i stormens öga, då diskussionen gick som hetast och Samlingspartiets budskap i skandalens efterdyningar framstod som vagt och otydligt.

Partiets understöd dalade i gallupmätningarna, och Orpo själv medgav att han inte lyckades med kommunikationen då det hettade till i diskusssionen.

Rantasaari menar att partiet nu lagt uppståndelsen bakom sig.

-Nog hade diskussionen ju kunnat se annorlunda ut, men vi har återhämtat oss och gått vidare.

-Vi ska minnas att mycket hänt sedan dess. Regeringen har avgått, och den reform som man då ännu arbetade för har också fallit, säger Rantasaari och syftar på regeringens stora målsättning som inte nådde ända fram, det vill säga vård- och landskapsreformen.

Att vård- och landskapsreformen föll, vilken betydelse kan det ha för Samlingspartiets valframgång i landskapet?

-Svårt att säga. Jag brukar säga att “det är bra som det blir”. Nu har vi ett nytt läge och anpassar oss till det.

Samlingspartiets kandidater i Egentliga Finland i Yles valkompass

Virve Aho, Letala
Janne Aso, S:t Karins
Toni Forsblom, Nådendal
Ilkka Kanerva, Åbo
Lauri Kattelus, Åbo
Sanni Kiviniemi, Loimaa
Maarit Korhonen, Åbo
Veli-Pekka Nurmi, Åbo
Petteri Orpo, Åbo
Tanja Parkko, Reso
Sanna Pitkänen, Pöytis
Sini Ruohonen, Åbo
Saara-Sofia Sirén, Åbo
Janika Takatalo, Åbo
Marko Tapio, Salo
Ville Valkonen, Åbo
Anne-Mari Virolainen, Lundo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland