Hoppa till huvudinnehåll

Pyttis fågelskyddshem kämpar fortfarande för sin överlevnad – personalen har jobbat gratis hittills i år

En tornfalk
Pyttis fågelskyddshem tar hand om skadade vilda djur. Illustrerande arkivbild. En tornfalk Bild: Risto Salovaara rovfåglar,rovdjur,fåglar,hökar,falkar,tornfalk

Pyttis fågelskyddshem räddades i sista stund i slutet av fjolåret. Men det är ännu svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom statsstödet minskade med drygt 100 000 euro. Nu stöder Pyttis kommun hemmet med en liten summa.

I höstas såg det dåligt ut för Pyttis fågelskyddshem, eftersom Kymmenedalens naturskyddskrets meddelade att de inte längre har möjlighet att ansvara för verksamheten.

En nygrundad förening blev ändå räddningen i sista stund, och i slutet av februari beviljades fågelskyddshemmet statsunderstöd. Det var ändå drygt 100 000 euro mindre än tidigare år.

Fågelskyddshemmet får nu ett understöd på 3 000 euro av Pyttis kommun, beslöt kommunstyrelsen på måndag kväll.

– Det känns bra att kommunen kom med för att stöda verksamheten efter 21 år. Fastän det är en liten summa så blir många bäckar små en stor å, säger Arto Hokkanen som driver fågelskyddshemmet.

Arto Hokkanen är inne i fågelburen och hälsar på tranan Piipa.
Arkivbild av Arto Hokkanen i fågelskyddshemmet. Arto Hokkanen är inne i fågelburen och hälsar på tranan Piipa. Bild: Yle/Lone Widestam Trana,fågelskyddshem

"En stor besvikelse"

Enligt Arto Hokkanen var det en stor besvikelse att statsstödet minskade så mycket som det gjorde. Tidigare har fågelskyddshemmet fått 175 000 euro om året men i år är summan 60 000 euro.

Fågelskyddshemmet har från början drivits med hjälp av statsstöd. Någon annan finansiering har man inte haft.

– Vi skulle inte ha klarat oss utan talkojobb nu i början av året. Själv har jag jobbat utan lön i tre månader, medan affärsmannen Reino Uusitalo har sett till att hyran, vattnet och elen har varit betalda, säger Hokkanen.

Han vill också tacka alla privatpersoner som har donerat mat åt fåglarna.

korpens mat i en svart plastlåda bestående av mus, fisk, brödbitar, gurka och hundkorv.
Arkivbild av fågelmat på skyddshemmet. korpens mat i en svart plastlåda bestående av mus, fisk, brödbitar, gurka och hundkorv. Bild: Yle/Lone Widestam Fågelmat,pyttis fågelskyddshem

Inga pengar ännu

Trots att statsstödet beviljades i slutet av februari har pengarna ännu inte betalats ut. Hokkanen konstaterar att det har skett ett missförstånd någonstans och att utbetalningen har markerats som icke-brådskande.

Han har ännu inte fått något tydligt svar om när pengarna betalas ut, men han hoppas att det är snart.

– Jag tycker att situationen är ofattbar. Vi tar hand om vilda fåglar som är statens egendom och måste göra det på talko.

Statsstödet är dessutom drygt 100 000 euro mindre än tidigare år. Hur länge klarar ni er med de pengar ni nu ska få?

– Stödet räcker knappast till årets slut. Största delen av pengarna går åt till löner. Vi borde ha två anställda här för att allt inte ska falla på mig och pengarna räcker knappt till en människas lön.

Har funderat på alternativ

Arto Hokkanen tillägger att fågelskyddshemmet också har funderat på andra finansieringsmöjligheter och sökt understöd från olika stiftelser. Sedan går man vidare beroende på vad som beviljas.

– Jag tycker att det skulle vara synd om fågelskyddshemmets verksamhet skulle sluta. Vi täcker ett stort område från Villmanstrand till Helsingfors och ännu längre bort, så det finns ett behov.

Han hoppas ändå på att beslutsfattarna skulle se till att finansieringen kommer upp till en sådan nivå att man inte behöver be om hjälp av privatpersoner.

– Men hoppet lever och vi försöker upprätthålla det. Jag utgår från att fågelskyddshemmet finns kvar också nästa år.

Två slagugglor, den ena tittar rakt in i kameran.
Arkivbild från fågelskyddshemmet. Två slagugglor, den ena tittar rakt in i kameran. Bild: Yle/Lone Widestam Uggla,slaguggla,fågelskyddshem

Just nu är det ganska lugnt på fågelskyddshemmet. Enligt Hokkanen tar man hand om ett tjugotal fåglar, och dessutom finns det ytterligare ett tjugotal ”stamkunder” på fågelskyddshemmet.

– Vårvintern brukar vara en lugnare tid här hos oss men ofta brukar det bli mer bråttom till sommaren.