Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Valio trampar på gästarbetares rättigheter i Thailand

valio
valio Bild: Finnwatch Valio

Valio ska sätta igång en utredning om de mänskliga rättigheterna i leveranskedjorna.

I Valios leveranskedja i Thailand har missförhållanden gällande gästarbetarnas rättigheter påträffats. Det kommer fram i en färsk rapport av medborgarorganisationen Finnwatch.

Valio säger sig ta avslöjandena på allvar.

I rapporten kommer det fram att brister har upptäckts hos Takerng, en leverantör av ananas, och Ingredion, som tillverkar bland annat förtjockningsmedel för matlagningsgrädde.

På Takerng har höga rekryteringskostnader tagits ut av arbetstagarna, vilket är olagligt. Dessutom har olagliga lönesänkningar förekommit. Arbetarna får inte heller lön utanför säsongen.

På Ingredion har arbetarna inte fått betalt för övertidsarbete och inte någon betald semester.

- Vi är väldigt ledsna för det här och vi förhåller oss allvarligt till avslöjandena. Vi har redan varit i kontakt med leverantörerna och förutsätter att missförhållandena rättas till, säger Valios inköpschef Kirsti Rautio i företagets pressmeddelande.

- Dessutom tänker vi göra en utvärdering av hur de mänskliga rättigheterna beaktas i våra leveranskedjor, fortsätter Rautio.

Kontrollsystemet gav rena papper

Valio överraskades av Finnwatchs avslöjanden, eftersom Valio själv har gjort en utvärdering av det sociala ansvaret hos de två leverantörer, där missförhållandena nu upptäckts.

Enligt Finnwatch har Valio förlitat sig på de självbedömningar som leverantörerna gjort, och därmed riskerat de mänskliga rättigheterna.
Man kan ändå inte alltid räkna med att få opartiska rapporter i riskländer.

- Det borde inte komma som någon överraskning att många högriskaktörer på det här sättet fått rena papper i de kontrollsystem som Valio använder, säger Anu Kultalahti, forskare på Finnwatch, i ett pressmeddelande.

Finnwatch vidhåller ändå att det är bara en liten del av Valios anskaffningar som kommer från länder som kan anses vara riskländer.

Artikeln är en bearbetning och översättning av "Finnwatchin selvitys: Valion tavarantoimittajat polkevat siirtotyöläisten oikeuksia Thaimaassa"

Läs också