Hoppa till huvudinnehåll

Ska du hyra ut din bostad, båt eller bil? Experter: Kolla vad försäkringen täcker och kontakta ditt försäkringsbolag

Soffa och soffbord i vardagsrum.
Soffa och soffbord i vardagsrum. Bild: Kim Hoglund/Mostphotos hem,lägenhet,vardagsrum,Divan (Soffa)

Visste du att en kortvarig hyresgäst omfattas av din egen hemförsäkring, men om hyresgästen uppsåtligen skadar eller stjäl någonting så täcker hemförsäkringen inte kostnaderna?

Om man hyr ut sin bostad, bil eller båt för en kort tid lönar det sig att börja med att kontakta försäkringsbolaget.

Det blir allt vanligare att hyra ut sin bostad via exempelvis Airbnb.

Men hur vanligt är det att problem uppstår då hyresgästen exempelvis söndrat någonting hos hyresvärden?

Svenska Yles rundringning till tre försäkringsbolag (Fennia, Lokaltapiola och If) ger vid handen att det mestadels fungerar smidigt.

- Övervägande riktigt bra, säger Kenneth Långbacka från försäkringsbolaget Fennia.

Enligt Långbacka bör man i första hand komma ihåg att kontakta sitt försäkringsbolag innan man hyr ut bostaden på exempelvis Airbnb.

- Om man hyr ut sin lägenhet för korta stunder ska man meddela försäkringsbolaget att man gör så. En hemförsäkring ersätter normala skador som uppstår, om gästen av misstag skadat någonting.

Det finns olika omfattningar av hemförsäkringar, så man bör vara medveten om vad försäkringen täcker.

Soffa och soffbord i vardagsrum.
Uppsåtlig skada i bostaden täcks inte av hemförsäkringen. Soffa och soffbord i vardagsrum. Bild: Kim Hoglund/Mostphotos vardagsrum,hem,lägenhet

Det hör alltså till försäkringstagarens skyldigheter att meddela försäkringsbolaget om en så kallad högre risk, det vill säga att man hyr ut sin bostad i andra hand under en kortare tid.

Därför är det bra att meddela försäkringsbolaget om saken för att vid ett eventuellt skadefall undvika onödiga överraskningar och oklarheter.

Enligt Kenneth Långbacka från Fennia brukar kutymen kring detta variera mellan olika försäkringsbolag, men en dubbel självrisk är vanlig.

Självrisk är den del av skadekostnaden som du betalar själv. Hur mycket det är beror på vilken självrisk du valt, vilken försäkring det gäller och vad det är som har hänt.

Henrik Rantanen från försäkringsbolaget If säger att hemförsäkringen täcker sådana skador som är oförutsägbara, samt brand- eller vattenskador.

Ingen hjälp att få om hyresgästen stjäl eller skadar uppsåtligt

Som hyresvärd bör man vara medveten om att en hemförsäkring inte täcker uppsåtlig skada eller stöld.

Om din kortvariga hyresgäst exempelvis söndrar någonting med flit eller stjäl någonting kan du inte förvänta dig att hemförsäkringen täcker kostnaderna, säger Kenneth Långbacka.

Henrik Rantanen från försäkringsbolaget If säger att hemförsäkringen enbart täcker stölder om hyresgästen stulit någonting från ett låst utrymme.

Hemförsäkringen täcker däremot inte andra stölder eller skador som hyresgästen orsakat med flit.

Bokhylla och gitarr i vardagsrum.
Om hyresgästen sticker iväg med gitarren kan du inte räkna med att hemförsäkringen täcker det. Bokhylla och gitarr i vardagsrum. Bild: Mostphotos hem,interiörer,möbler,vardagsrum

Om man hyr ut sitt eget hem bör man också vara medveten om att det rättsskydd som ingår i hemförsäkringen inte täcker eventuella tvister som uppstår till följd av inkomstbringade verksamhet.

Därför kan det löna sig att komplettera försäkringsskyddet med en speciell rättsskyddsförsäkring som kan utnyttjas vid eventuella tvister som uppstår i samband med uthyrningen, säger Rantanen.

Kolla med hyresvärden om du själv bor i en hyreslägenhet

Långbacka påpekar också att om man själv är hyresgäst och vill hyra ut lägenheten till en tredje part bör man först ta en titt på sitt hyreskontrakt.

- Det kan i ett hyresavtal finnas en klausul som säger att man inte får hyra ut den i tredje hand.

Vissa husbolag har ifrågasatt att lägenheterna hyrs ut till kortvariga hyresgäster, så det kan också vara vettigt att först kontakta husbolaget innan man sätter igång med uthyrningen.

"Båten är utgångsmässigt inte försäkrad om den är uthyrd"

Om du planerar att hyra ut din båt via någon nättjänst så är det viktigt att först kolla upp saken med ditt försäkringsbolag.

- Man kan utvidga sin båtförsäkring så att den också täcker uthyrningsverksamhet, om man har meddelat om saken till försäkringsbolaget. Hyresverksamheten måste skrivas in skilt i båtens försäkringsbrev, säger Mikael Tervonen som är ansvarig för båtförsäkringar på If.

segelbåtar
Kontakta försäkringsbolaget innan du hyr ut din båt. segelbåtar Bild: Nathalie Lindvall segelbåt

Timo Ekholm som är utvecklingschef på försäkringsbolaget Lokaltapiola meddelar att utgångspunkten är att båten inte är försäkrad om den är uthyrd, om man inte kommit överens om saken med försäkringsbolaget.

- Om man vill hyra ut båten för en kort tid, till exempel under sommaren, så ska man kontakta sitt försäkringsbolag. Om det är fråga om småskalig verksamhet behöver det inte leda till högre kostnader.

Om man däremot hyr ut regelbundet kan det hända att försäkringen utvidgas och att man måste betala mera för försäkringen.

Högre självrisk om bilen hyrs ut

När det gäller andra fordon så är både den obligatoriska trafikförsäkringen och den frivilliga kaskoförsäkringen också i kraft under en korttidsuthyrning.

Självrisken är då höjd och i försäkringsvillkoren finns det specialvillkor och skyddsanvisningar för uthyrningssituationen, säger Peter Roselius som är produktchef för fordonsförsäkringar på If.

Lokaltapiola meddelar att försäkringen täcker en kort engångsuthyrning, men om det handlar om en systematiskt uthyrning måste fordonet registreras som ett uthyrningsobjekt, och då blir försäkringspremien högre.

Grundregeln är, att liksom i alla andra fall, ta kontakt med försäkringsbolaget innan man hyr ut fordonet.

Läs också