Hoppa till huvudinnehåll

Vasa avbokar fullmäktigemöte kring fusion

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Arkivbild: Vasas stadsdirektör Tomas Häyry Vasas stadsdirektör Tomas Häyry. Bild: Yle/Joni Kyheröinen stadsdirektör tomas häyry

Det blir inget fullmäktigemöte i Vasa den 2 april kring utkastet till fusionsavtal med Korsholm och inget nytt datum är fastslaget. Korsholmsstyrelsen för inte utkastet till fusionsavtal vidare som sådant och då gör inte heller stadsstyrelsen i Vasa det.

Enligt planerna skulle Korsholm och Vasa ha haft fullmäktigemöte samma dag kring fusionsavtalet. Fullmäktige i Korsholm har att ta ställning till kommunstyrelsens förslag om en återremittering av avtalet eller gruppordförande Christoffer Ingos (SFP) initiativ om att fusionsavtalet skall tas upp som ett brådskande ärende på fullmäktigemötet.

- Man måste ha en styrelseberedning i Korsholm utgående från att fusionsavtalet går vidare om vi skall ha ett fullmäktigemöte i Vasa. Den beredningen finns inte och vår beredning var villkorlig på det viset, säger stadsdirektör Tomas Häyry i Vasa.

Vilken är din kommentar till läget i Korsholm?

- Det är tydligt att de har stora problem och slitningar som de måste reda ut innan vi kan börja diskutera sinsemellan, det är lika bra att de får reda ut dem först, säger Tomas Häyry.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten