Hoppa till huvudinnehåll

Alexandra Roos knä opereras för fjärde gången – handbollskarriären kan vara över: ”Om det är slut så är det bara livets sura äpple att bita i”

Finland-Slovakien 9.3.2016
Alexandra Roos i landslaget. (arkivbild) Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta Alexandra Roos,handboll,Finlands damlandslag i handboll,finlands damlandslag i

På torsdagskvällen skulle Alexandra Roos inleda SM-slutspelet i Sverige med Skara HF. I stället lägger hon sig på operationsbordet. Det vänstra knäet ska opereras för fjärde gången.

– Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta, skriver Roos på Instagram.

– Här står man med ett helgipsat ben i väntan på knäoperationen för fjärde gången i samma knä, samtidigt som vi ska påbörja slutspel och slutbesiktiga det nya huset på fredag, fortsätter Roos.

29-åriga Roos har spelat i Sverige sedan år 2010. Hon har varit en viktig kugge i landslaget då skadorna inte har satt stopp för hennes medverkan.

På grund av den senaste knäskadan var hon inte uttagen till Finlands landslagstrupp som spelade turnering i Polen förra veckan. När laget togs ut såg det inte så här dystert ut för Roos del.

– Det har inte hänt någonting jätteradikalt. Samma knä har opererats tre gånger tidigare, senast år 2014. Sedan har det blivit som det kan bli när man har gjort många operationer, berättar Roos för Yle Sporten kvällen före den kommande operationen.

– Det här är som en blandning av en långvarig belastning på ett ganska dåligt knä och så har jag försökt fortsätta spela med det och komma i skick. Till slut märkte vi att det blev bara sämre.

Sedan februari har Roos känt av att knäet inte mår som det ska.

– I mitten på februari stod jag över två matcher och så blev det lite bättre. Så spelade jag två matcher i mars och sedan dess har jag inte kunnat vara med.

Slutspelet i Sverige inleds samma dag som Roos opereras. Den här säsongens matcher är spelade. Hur det blir med handbollssatsningen i fortsättningen är fortfarande helt oklart.

– Svårt att säga (om fortsättningen). Jag är glad över att jag fick den här operationstiden så himla fort. Jag förväntade mig att jag kunde ha fått tid först någon gång i maj.

– Jag vet faktiskt inte ännu vad det är för typ av skada. Det vet jag först när jag vaknar efter operationen. Just nu är det lite ovisst och så får man ta eventuella konsekvenser efter det.

Du har minsann varit skadad under din karriär. Hur känns det mentalt att bli opererad igen?

– Det känns både orättvist att man ska behöva gå igenom så många operationer och att man aldrig riktigt får något slut på det. Samtidigt hjälper det inte heller att gräva ner sig. Jag försöker ändå vara ganska positiv, tar det som det kommer i morgon och försöker rehabilitera mig så gått det går efteråt.

– Så får vi se vart det bär, om det är möjligt spela igen. Om det är slut så är det bara livets sura äpple att bita i. Jag försöker ändå vara ganska glad och se det positivt.

Hurudant har knäet varit att leva med?

– Jag har egentligen kunnat vara med helt fullt ut. Jag har varit jättetacksam över det efter den sista operationen då 2014. Då visste jag inte om jag skulle kunna spela handboll igen.

– Det känns jätteroligt att jag har kunnat göra hela säsonger och det har bara handlat om små perioder som det har blivit överbelastat. Den här säsongen har faktiskt varit min bästa hittills på den här nivån. Det är jättesynd att det här skulle hända nu.

Ditt knä har opererats tre gånger tidigare och du vet vad rehabiliteringen går ut på. Hur jobbigt är det att ha allt de framför sig?

– Det är inte något som jag jättegärna ser fram emot. Det är en ganska tråkig period. Speciellt i början upplever man att det aldrig blir bättre. Det är ju små, små steg framåt som tas hela tiden.

– Oberoende hur det går så vill jag ju kunna träna och motionera resten av livet, så rehabiliteringen behöver ändå göras på ett bra sätt. Jag tar det som en utmaning att gå igenom det här igen. Jag är ändå ganska rutinerad att göra det och vet vad det innebär.