Hoppa till huvudinnehåll

Allt är möjligt då Vänsterförbundet går till val i Egentliga Finland

Vasemmisto kampanjoi kuntavaali 2017 Helsinki
Arkivbild. Vasemmisto kampanjoi kuntavaali 2017 Helsinki Bild: Henrietta Hassinen / Yle Vänsterförbundet,Kommunalvalet 2017,kommunalval,valkampanjer,politik,partier

Ett tredje mandat är fullt nåbart anser Vänsterförbundet i Egentliga Finlands valkrets inför riksdagsvalet. Partiordförande Li Anderssons popularitet är viktig för kampanjen men också andra kandidater lyfts fram i kretsen.

Verksamhetsledare Misha Dellinger poängterar att mycket hinner hända före valet och att den sista veckan kommer att bli avgörande.

Andersson var den populäraste kandidaten i senaste valet och fick drygt 15 000 röster i Egentliga Finland. Hon är också den enda sittande riksdagsledamoten på kandidatlistan efter att mångåriga riksdagsledamoten Annika Lapintie tackade för sig.

Lapintie fick i valet 2015 över 5000 röster och frågan är nu om Vänsterförbundet lyckas återta alla dessa röster.

- Det vår många pensionärer som röstade på Lapintie och hennes bortfall betyder att vi och SDP kämpar om pensionärsrösterna, säger Dellinger.

De Grönas Ville Niinistö ställer inte heller upp för omval och enligt Dellinger är det fullt möjligt att en del av hans röster kan gå till Li Andersson som representerar den grönare falangen inom Vänsterförbundet.

Enligt Dellinger finns det många väljare som är missnöjda med regeringens politik och som söker alternativ att rösta på.

Vänsterförbundet i riksdagsvalet - Egentliga Finlands valkrets

  • Kandidatlista: 9 kvinnor och 8 män
  • Målsättning: Siktar på ett tredje mandat
  • Riksdagsvalet 2015: 10,3% av rösterna i valkretsen
  • Sittande riksdagsledamöter: Li Andersson, Annika Lapintie
  • Kuriosa: Kandidatlistan röstades fram av partimedlemmarna själva

- Känslan är att alla funderar extra noggrant vem de ska lägga sin röst på i detta val. Det syns också i att aktiviteten ute på fältet är mycket större än för fyra år sedan.

Mera synlighet åt andra kandidater i Egentliga Finland

För partiet överlag är partiordförande Li Anderssons popularitet livsviktig. Hennes kalender är fylld med evenemang på olika håll i landet men i Egentliga Finland har man velat ge utrymme och synlighet åt också de övriga kandidaterna förklarar Dellinger.

- Efter senaste valet gjorde några kandidater ett toppenresultat men sedan var det blygsammare resultat efter dem. De här skillnaderna vill vi nu utjämna och kampen om platserna två till tre kommer att blir jämn.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Li Andersson,Vänsterförbundet,politiker,vänsterpartier

Vänsterförbundets kandidatlista röstades fram av partimedlemmarna själva och enligt Dellinger är det en lyckad helhet. Kandidatlistans medelålder har också sjunkit betydligt efter senaste valet.

Bättre arbetsliv och förebyggande av fattigdom

Viktiga frågor för Vänsterförbundet i Egentliga Finland är bland annat entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors.

Utöver det kommer Vänsterförbundet att gå till val med traditionella teman som jämnare inkomstfördelning, bättre arbetsliv och förebyggande av klimatförändringen.

Valbudgeten är 40 000 euro men det finns en buffert på 20 000 euro ifall det skulle krävas tilläggsfinansiering, förklarar Dellinger. Utöver det har kandidaterna egna budgetar.

Vänsterförbundets kandidater i Egentliga Finland i Yles valkompass

Li Andersson, Åbo,
Amro El-khatib, Åbo
Matti Föhr, Lundo
Eero Hynynen, Rusko
Katri Kapanen, S:t Karins
Maarit Koivisto, Loimaa
Lotta Laaksonen, Pargas
Sami Laaksonen, Nystad
Jaakko Lindfors, Åbo
Emma Lindqvist, Reso
Tomi Nieminen, Pemar
Matti Rajala, Pöytyä
Marja Ruokonen, Salo,
Taimi Räsänen, Åbo
Nanna Tuovinen, Pemar
Mervi Uusitalo, Åbo
Johannes Yrttiaho, Åbo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland