Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson: Fusionsfrågan hör hemma i Korsholms fullmäktige

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson Bild: Thomas Hagström / Yle politik,Svenska folkpartiet i Finland,Anna-Maja Henriksson,partiledare

Hittills har Svenska folkpartiet inte velat uttala sig i frågan om fusionsförhandlingarna mellan Korsholm och Vasa men på onsdagen valde partiordförande Anna-Maja Henriksson att uttala sig i Vasabladet.

- Det har kommit många frågor till mig om vem jag som SFP-ordförande tycker att ska besluta i den här frågan, kommunstyrelsen eller fullmäktige. Då ser jag det som min uppgift att tydligt ta ställning. Det är klart att den här frågan hör hemma i Korsholms fullmäktige, säger Henriksson till Yle Österbotten.

Henriksson säger att hon fortfarande inte tar ställning i själva sakfrågan.

- Jag har länge sagt att det är korsholmarna som ska avgöra huruvida man vill gå in för en fusion eller inte. Samma sak gäller också i Vasa.

Förvånades över kommunstyrelsens beslut

Anna-Maja Henriksson säger att hon blev något förvånad över kommunstyrelsens beslut att återremittera fusionsavtalet, med tanke på att man har folkomröstningsresultatet i bagaget.

- När det gäller en så här stor fråga är det klart att det är fullmäktige som borde vara den arena där det här diskuteras. Man ska inte vara rädd för diskussion och debatt. Vad fullmäktige sedan kommer fram till är Korsholms fullmäktiges sak.

Vad ser du för risker om processen blir väldigt lång och utdragen?

- I politiken är det ju så att det alltid kommer nya möjligheter. Det viktiga är att man klarar av att samarbeta både inom kommunen och också i landskapet framöver. Vi borde bygga på det som är positivt och försöka hitta en gemensam melodi framåt, också när det gäller frågan om Korsholm-Vasa.

Henriksson ser inga dramatiska konsekvenser för Österbotten omedelbart ifall det inte blir en fusion nu.

- Man måste också respektera att det finns olika åsikter om huruvida det är bättre eller sämre med större kommuner. Det är en evighetsfråga.

Styrelseordförande: arbetet är inte färdigt

Korsholms styrelseordförande Lars Gästgivars (SFP) försvarar styrelsens beslut.

- Det finns många saker som inte är genomtänkta. Vi ville ha en återremittering för att verkligen gå igenom de stora sakerna. Jag tror inte att Anna-Maja Henriksson riktigt känner till allt som ligger bakom. Det här var en normal återremittering som sker ibland då frågor inte är färdigt behandlade.

Lars-Erik Gästgivars
Arkivbild: Styrelseordförande Lars Gästgivars Lars-Erik Gästgivars Bild: Yle/Jonas Mastosalo Lars Gästgivars

Kunde man ha stoppat behandlingen tidigare?

- Vi skickade ut avtalsförslaget inför folkomröstningen för att få folks åsikter. Nu är det vi i styrelsen som tillsammans med Vasa borde sitta ner och ta till oss åsikterna.

- Vi vill göra arbetet färdigt innan vi skickar det till fullmäktige och tar bort det från styrelsens bord. Arbetet är inte färdigt.

Inga råd till SFP-ledamöterna i Korsholm

Anna-Maja Henriksson kommer inte att ge SFP-ledamöterna i Korsholms fullmäktige några råd inför mötet den 2 april.

- Jag tror nog att varje Korsholmsledamot klarar av att själv tänka till kring den här frågan på ett sådant sätt att det inger förtroende i sättet att hantera frågan, i förhållande till folkomröstningsresultatet.

Hur fusionsförhandlingarna och -debatten påverkar riksdagsvalet är svårt att säga, enligt Henriksson.

- Den här frågan är ju inte överhuvudtaget en rikspolitisk fråga. Det är sedan en annan sak att det för människor kan uppfattas på ett sådant sätt att det ändå kan ha en betydelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten