Hoppa till huvudinnehåll

Ekobrottsmyndigheten slog till mot Swedbanks huvudkontor i Sverige

Swedbanks entré
Swedbanks entré Bild: Bild: Swedbank Swedbank,bankkris

I Sverige har ekobrottsmyndigheten slagit till mot storbanken Swedbanks huvudkontor. Tillslaget kommer efter massiva avslöjanden i Sveriges Television om att Swedbank har möjliggjort penningtvätt för sina kunder i Baltikum.

SVT har avslöjat att banken har använts för systematisk penningtvätt i nästan ett decennium, och åtminstone 3,8 miljarder euro har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Enligt den svenska ekobrottsmyndigheten är tillslaget kopplat till en förundersökning som gäller obehörigt röjande av insiderinformation - det vill säga det är inte direkt kopplat till misstankarna om penningtvätt och säkrandet av bevis.

I morgon är det bolagsstämma i Swedbank, och frågan är hur de stora aktieägarna i Swedbank kommer att reagera. Aktiespararnas ordförande Joacim Olson sade till SVT tidigare på onsdagen att hans förening kräver att alla kort läggs på bordet.

Tidigare i dag kunde SVT avslöja att Swedbanks högsta ledning har hemlighållit uppgifter om misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare.

Det är USA:s finansmyndighet som har krävt besked om vilka kontakter bankens kunder har haft på global nivå, och spåren ledde till ökända Mossac Fonseca som hjälpt kunder att med brevlådeföretag gömma pengar i skatteparadis.

Hela Mossac Fonseca-härvan nystades upp i de så kallade Panama-pappren där grävande journalister avslöjade omfattande skattesmitning.

I ett pressmeddelande meddelar Ekobrottsmyndigheten att förundersökningen nu har utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ny brottsmisstanke. Den nya brottsmisstanken är grovt svindleri.

- Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spritt vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, säger Thomas Langrot, Chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare i ett pressmeddelande.

Artikeln uppdaterades 22:04 med uppgifter om utvidgad förundersökning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes