Hoppa till huvudinnehåll

Få invandrare kandiderar i riksdagsvalet - Veronica Kalhori är ett undantag: “Jag vill vara med och bygga upp ett medmänskligt Finland”

Veronica Kalhori delar ut valreklamer i köpcentrum i Esbo.
Veronica Kalhori (SDP) delar ut valreklam i ett köpcentrum i Esbo. Veronica Kalhori delar ut valreklamer i köpcentrum i Esbo. Bild: Yle/Rinna Härkönen riksdagsval,Riksdagsvalet i Finland 2019,valkampanjer,Finlands Socialdemokratiska Parti,kandidat,veronica kalhori

De politiska partierna ställer upp lite på 40 riksdagsvalskandidater med invandrarbakgrund. Socialdemokraternas Veronica Kalhori är en av dem.

Veronica Kalhori valde att ställa upp i riksdagsvalet för att hon vill påverka. Hon valde att byta ut en forskarkarriär mot politiken.

- Man kan antingen titta passivt på och undra varför det finns orättvisor i världen eller så kan man fråga sig själv varför man inte gör någonting för att få bort orättvisorna.

Hon vill delta i att bygga upp ett samhälle där var och en oberoende av bakgrund får möjligheten att utveckla sig själv och förverkliga sina drömmar.

Hon valde socialdemokraterna eftersom partiets värderingar bäst motsvarade hennes egna.

Från kvotflykting till riksdagskandidat

Veronica Kalhori kom till Finland som kvotflykting år 1999. Hon är ursprungligen från Iran, men kom till Finland via Irak.

Hennes familj flyttade till Korsholm och integrerades på svenska. Efter studier vid Åbo Akademi flyttade hon till Esbo.

- Jag tycker att det är bra att det finns riksdagsledamöter med invandrarbakgrund för vi har också ganska mycket att ge.

Veronica Kalhori kandiderar för SDP i riksdagsvalet.
Veronica Kalhori lämnade forskarbanan bakom sig för att bli politiker. Veronica Kalhori kandiderar för SDP i riksdagsvalet. Bild: Yle/Rinna Härkönen Finlands Socialdemokratiska Parti,Riksdagsvalet i Finland 2019,kandidater,veronica kalhori

Hon hoppas att personer med invandrarbakgrund röstar på henne, men räknar inte med det.

Hon är medveten om att valdeltagandet är så lågt bland invandrare att deras röster inte räcker för att bli invald. Andras röster behövs också.

- Jag vill vara en riksdagsledamot som representerar hela det finska folket.

Själv har hon alltid röstat i val i Finland.

Ozan Yanar har varit en föregångare

Under den här riksdagsperioden har De grönas Ozan Yanar varit den enda ledamoten med invandrarbakgrund som har suttit i riksdagen hela perioden.

Socialdemokraten Nasima Razmyar lämnade riksdagen efter att ha blivit vald till viceborgmästare i Helsingfors.

Ozan Yanar ställer nu upp för omval. Han tycker att arbetet i riksdagen har varit givande trots flera personliga påhopp, hatprat och det att folk ifrågasätter hans finskhet.

- Personligen har det varit otroligt fint att komma in i riksdagen för att bygga ett bättre Finland, men å andra sidan är vår riksdag för enfärgad.

Ozan Yanar, riksdagsledamot för De gröna, står utanför Gamla studenthuset i Helsingfors.
De grönas Ozan Yanar kom till Finland från Turkiet. Ozan Yanar, riksdagsledamot för De gröna, står utanför Gamla studenthuset i Helsingfors. Bild: Yle/Rinna Härkönen Gröna förbundet,Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagen,riksdagsledamot i Finland,valkampanjer,Ozan Yanar

Han upplever det som en ära att ha fått vara en föregångare som en av de första invandrarna i riksdagen, men han vill att flera personer med invandrarbakgrund blir invalda.

Han understryker att han representerar alla finländare i riksdagen, men säger att mångfalden i det finländska samhället också borde synas i riksdagen.

Vänsterförbundet har flest kandidater med invandrarbakgrund

Ozan Yanar representerar De gröna i Helsingfors. Han upplever att det är ett parti som jobbar för mångfalt, jämlikhet och också mångsidigt mot klimatförändring.

I hela landet ställer lite på fyrtio personer med invandrarbakgrund upp i riksdagsvalet.

De gröna har nio kandidater, Socialdemokraterna åtta, Centern fyra, Samlingspartiet tre, SFP två och Kristdemokraterna två.

De grönas Ozan Yanar träffar väljare i centrala Helsingfors.
Ozan Yanar jobbar på för att på nytt bli invald i riksdagen. De grönas Ozan Yanar träffar väljare i centrala Helsingfors. Bild: Yle/Rinna Härkönen Ozan Yanar,riksdagen,Finlands riksdag,Gröna förbundet,riksdagsledamot i Finland,Riksdagsvalet i Finland 2019

Vänsterförbundet är det parti som har flest kandidater med invandrarbakgrund.

Partiet har tio kandidater med invandrarbakgrund, men procentuellt sett är det en bråkdel av alla kandidater partiet ställer upp.

Vänsterförbundet stället totalt upp 215 kandidater. Det här betyder att knappt fem procent av den har invandrarbakgrund.

Joonas Leppänen (Vf) räknar med flera invandrare i riksdagen

Vänsterförbundets partisekreterare Joonas Leppänen säger att hans parti eftersträvar mångfald i kandidatuppställningen.

En stor del av de invandrarkandidater som ställer upp för Vänsterpartiet i valet har själva aktiverat sig redan tidigare inom partiet, till exempel som kommunalpolitiker.

- På det sättet är det bra att de var kommit precis samma väg som alla andra också. Samma politiska teman skriver vi alla under, säger Leppänen.

Partisekreterare Leppänen ser inte med blida ögon på att kandidater med invandrarbakgrund i större utsträckning än andra råkar ut för trakasserier och hatprat. De tar en större risk än andra kandidater.

- Det går helt enkelt inte för sig. I förlängningen handlar det om att man vill tysta ner kandidater.

Joonas Leppänen, partisekreterare för Vänsterförbundet
Joonas Leppänen (Vf) ser det som naturligt att det finns flera kandidater med invandrarbakgrund i de stora städerna än i övriga landet. Joonas Leppänen, partisekreterare för Vänsterförbundet Bild: Yle/Rinna Härkönen Vänsterförbundet,politik,partier,partisekreterare,joonas leppänen

Joonas Leppänen tror att flera kandidater med invandrarbakgrund den här gången kommer in i riksdagen.

- Om det inte händer nu händer det oberoende i framtiden. Vi strävar efter ett öppnare samhälle. Det finns flera kandidater med invandrarbakgrund och i det långa loppet också flera riksdagsledamöter med invandrarbakgrund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes