Hoppa till huvudinnehåll

Fler goda nyheter för fotbollsherrarna – Juventusstjärnan utvisad när Bosnien tappade ledning, missar matchen mot Finland

Miralem Pjanic löper bredvid matchens domare under Bosnien-Hercegovinas landskamp.
Miralem Pjanic visade upp sig från bägge sidor i matchen mot Grekland: utvisad målskytt. Miralem Pjanic löper bredvid matchens domare under Bosnien-Hercegovinas landskamp. Bild: All Over Press Miralem Pjanić

Efter att Finland hade gjort sitt och slagit Armenien med 2–0 fick landslaget fler glädjebesked. Huvudkonkurrenterna Bosnien-Hercegovina och Grekland spelade 2–2 och tappade bägge poäng i ett möte där den bosniska storstjärnan Miralem Pjanic drog på sig ett rött kort och är avstängd i nästa match i Tammerfors.

Det var en halvtimme som till slut kan visa sig avgörande för avancemangskampen i Finlands grupp i EM-kvalet. En matchavslutning som också kan föra med sig att det blir Grekland som blir den finländska huvudmotståndaren i kampen om andra platsen i gruppen, inte Bosnien-Hercegovina.

Efter 60 minuters spel ledde Bosnien-Hercegovina hemmamatchen i Zenica över grekerna med 2–0 efter mål av Edin Visca och Miralem Pjanic, den senare med en vacker frispark.

Då började saker gå snett för bosnierna.

Först förorsakade backen Toni Sunjic en straffspark som Greklands Kostas Fortounis satte i mål. Reducerat till 2–1. Kort därefter tacklade Juventusmittfältaren Pjanic på ett fult sätt gästernas Carlos Zeca och bestraffades med ett direkt rött kort.

Med en spelare mer på planen drog Grekland nytta av sin manövervikt och kvitterade fem minuter före full tid genom inhopparen Dimitris Kolovos.

Ingen Pjanic 8 juni

2–2 var ett slutresultat som passar Markku Kanervas finländska landslag perfekt. Två lag går vidare till EM-slutspelet från gruppen, och att bägge huvudkonkurrenterna tappade två poäng bäddar för ett intressant utgångsläge.

Miralem Pjanics röda kort betyder också att han missar bosniernas nästa match, mot Finland i Tammerfors den 8 juni. Pjanic är Bosnien-Hercegovinas absoluta nyckelspelare, och hans frånvaro gör den finländska uppgiften klart lättare.

Samma dag ställs Grekland dessutom mot Italien och Finlands position i tabellen kan plötsligt se väldigt lovande ut efter tre omgångar.

Rekordgammal Quagliarella

Den största gruppfavoriten Italien ångar däremot på i täten utan poängförlust. Italienarna drog nytta av ett fördelaktigt spelprogram genom att följa upp seger över Finland med att hemma i Parma mosa Liechtenstein med 6–0.

Sampdorias skyttekung Fabio Quagliarella satte in två straffmål och blev den italienska landslagshistoriens äldsta målskytt, 36 år och 54 dagar gammal. Det var hans första mål i A-landslaget på åtta och ett halvt år.

– Jag tackar Jorginho och Leonardo Bonucci. De är ordinarie straffskyttar men lät nu mig skjuta dem. De sa ”det är din kväll, ta straffarna du”. Jag tackar också fansen för deras jubel och stående ovationer, minnen jag alltid kommer att bära med mig, sade en rörd Quagliarella till nyhetsbyrån AP.

Det här var första gången sedan 1993 som Italien gjorde sex mål eller mer i en tävlingsmatch. Då stod Malta för motståndet och nuvarande förbundskaptenen Roberto Mancini blev tvåmålsskytt.

EM-kvalet, grupp J:

Armenien–Finland 0–2 (0–1)
Bosnien-Hercegovina–Grekland 2–2 (2–0)
Italien–Liechtenstein 6–0 (4–0)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport